Operating System MCQ Set-6

Q 1. Which of the following is an example of utility?
A) Antivirus
B) Word
C) Operating system
D) Data recovery

Show Answer

Answer: Option A
No explanation is given for this question


Q 2. Which is built directly on the hardware?
A) Computer Environment
B) Application Software
C) Operating System
D) Database System
Show Answer

Answer: Option C
No explanation is given for this question


Q 3. …… system is built directly on the hardware
A) Environment
B) System
C) Operating
D) None
Show Answer

Answer: Option C
No explanation is given for this question


Q 4. The purpose of run command in start menu is to
A) Launch internet browser
B) Open internet explorer
C) Open windows explorer
D) Start programs
Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question


Q 5. You can select My Computer icon and press Alt + Enter to
A) Delete it from desktop permanently
B) Open it in Explorer mode
C) Open System Properties dialog box
D) Pin it on Start menu
Show Answer

Answer: Option C
No explanation is given for this question


Q 6. Generally quick launch toolbar is displayed on
A) the left side of taskbar
B) the right side of taskbar
C) on the middle of taskbar
D) a bar out of taskbar
Show Answer

Answer: Option A
No explanation is given for this question


Q 7. Which is not a valid file system?
A) FAT 16
B) FAT 32
C) NTFS
D) FXZ
Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question


Q 8. Which file system DOS typically use?
A) FAT 16
B) FAT 32
C) NTFS
D) LMFS
Show Answer

Answer: Option A
No explanation is given for this question


Q 9. Which file system Windows 95 typically use?
A) FAT 16
B) FAT 32
C) NTFS
D) LMFS
Show Answer

Answer: Option B
No explanation is given for this question


Q 10. Which of the following is not a mode in starting Windows?
A) Command Prompt
B) Safe Mode
C) Normal Mode
D) Turbo Mode
Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question


Q 11. Which of the following is default mode for Windows to start?
A) Command Prompt
B) Safe Mode
C) Normal Mode
D) None of above
Show Answer

Answer: Option C
No explanation is given for this question


Q 12. The file system “NTFS” stands for
A) New Type File System
B) Never Terminated File System
C) New Technology File System
D) Non Terminated File System
Show Answer

Answer: Option C
Solution: NTFS (New Technology File System) is a proprietary file system developed by Microsoft. Starting with Windows NT 3.1, it is the default file system of the Windows NT family.


Q 13. Which one of the following is not the function of Operating System?
A) Resource Management
B) File Management
C) Networking
D) Processor Management
Show Answer

Answer: Option C
No explanation is given for this question


Q 14. How do you connect internet in your system?
A) My computer >> dialup networking
B) Control panel >> modem
C) Network neighborhood
D) None of above
Show Answer

Answer: Option A
No explanation is given for this question


Q 15. The following applications may appear on system tray except
A) System Clock
B) Volume Control
C) Network Connection
D) MS Office Suite
Show Answer

Answer: Option D
Solution: MS Office Suite is not appear in system tray


Q 16. Which of the following is text browser?
A) Lynx
B) Hot Java
C) c. Netscape
D) Internet Explorer
Show Answer

Answer: Option A
Solution: Lynx is a customizable text-based web browser for use on cursor-addressable character cell terminals. As of May 2017, it is the oldest web browser still in general use and active development, having started in 1992.


Q 17. Which of the following is default location of saving and opening file?
A) Desktop
B) My computer
C) My documents
D) All of above
Show Answer

Answer: Option C
Solution: My documents is the default location of saving and opening the files in windows operating system.


Q 18. By default we can save the file in
A) Desktop
B) Recycle bin
C) My document
D) My computer
Show Answer

Answer: Option C
No explanation is given for this question


Q 19. ____ is the operating systems File and folder Manager
A) Windows Explorer
B) Windows Control Panel
C) My Computer
D) My Documents
Show Answer

Answer: Option A
Solution: File Explorer, previously known as Windows Explorer, is a file manager application that is included with releases of the Microsoft Windows operating system from Windows 95 onwards. It provides a graphical user interface for accessing the file systems.


Q 20. It is used to explorer the contents of computer, drives as well as manage files
A) Recent Places
B) My Document
C) My Computer
D) My Network Place
Show Answer

Answer: Option B
Solution: My Documents is the commonly recognized name of a special folder in Microsoft Windows This folder is supposed to be a personal area where users store their personal non-shared documents.


Q 21. The necessary conditions needed before deadlock can occur?
A) No Mutual Exclusion, Hold and wait, Preemption, Circular Wait
B) Mutual Exclusion, No Hold and wait, Preemption, Circular Wait
C) Mutual Exclusion, Hold and wait, No Preemption, Circular Wait
D) Mutual Exclusion, Hold and wait, Preemption, No Circular Wait
Show Answer

Answer: Option C
No explanation is given for this question


Q 22. The OS used to operate the mobile phone is a
A) Smart card OS
B) Embedded OS
C) Multiuser OS
D) None of above
Show Answer

Answer: Option B
No explanation is given for this question


Q 23. UNIX operating system is a(n)
A) Time sharing operating system
B) Multi-user operating system
C) Multi-tasking operating system
D) All of the above
Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question


Q 24. The ability of an operating system to control the activities of multiple program at the same time is called
A) Multitasking
B) Multiprocessing
C) Multioperating
D) Multipaging
Show Answer

Answer: Option A
Solution: In computing, multitasking is the concurrent execution of multiple tasks over a certain period of time. New tasks can interrupt already started ones before they finish, instead of waiting for them to end.


Q 25. Disk label name can be up to …… characters
A) 8
B) 9
C) 11
D) 255
Show Answer

Answer: Option C
Solution: Disk label name can be up to 11 characters


Q 26. …… is used in operating system to separate mechanism from policy
A) Single level implementation
B) Two level implementation
C) Multi level implementation
D) None
Show Answer

Answer: Option B
No explanation is given for this question


Q 27. The modern keyboard typically has __________ Function keys.
A) 10
B) 12
C) 14
D) 16
Show Answer

Answer: Option B
Solution: The modern keyboard typically has 12 Function keys.
F1, F2, F3, F4, F5, F6, F7, F8, F9, F10, F11, F12


Q 28. Essential files of MS DOS are
A) Command.com
B) Io.sys
C) Msdos.sys
D) All of above
Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question


Q 29. Which Operating System doesn’t support long file names?
A) OS / 2
B) Windows 95
C) MS-DOS
D) Windows NT
Show Answer

Answer: Option C
Solution: MS-DOS Operating System doesn’t support long file names


Q 30. We need system files to run
A) MS Word
B) MS Excel
C) MS Dos
D) MS Access
Show Answer

Answer: Option C
No explanation is given for this question


Q 31. What is the function of folder?
A) Save files
B) Delete files
C) Move files
D) All of the above
Show Answer

Answer: Option D
Solution: A digital folder has the same purpose as a physical folder � to store documents. Computer folders can also store other types of files, such as applications, archives, scripts, and libraries. Folders can even store other folders, which may contain additional files and folders. Folders are designed for organizing files.


Q 32. Which button might you find in a windows title bar?
A) Close button
B) Maximize button
C) Minimize button
D) All of the above
Show Answer

Answer: Option D
Solution:


Q 33. Press the ….. button to have the window fill the entire screen
A) Close
B) Maximize
C) Minimize
D) None of the above
Show Answer

Answer: Option B
Solution: Press the Maximize Button to have the window fill the entire screen


Q 34. Which windows features can be accessed from the start menu?
A) Help
B) Windows Explorer
C) Microsoft Network
D) All of above
Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question


Q 35. ……. are list of commands that appear on the screen
A) GUIS
B) Icons
C) Menus
D) Windows
Show Answer

Answer: Option C
Solution: Menus are list of commands that appear on the screen


Q 36. The box on ……. that allows you to choose where to go and is located below the standard toolbar
A) System menu
B) Address bar
C) Menu bar
D) None of these
Show Answer

Answer: Option B
Solution: The box on Address bar that allows you to choose where to go and is located below the standard toolbar


Q 37. A …… is a set of computer instructions that carry out a task on the computer
A) Program
B) Database
C) Memory files
D) None of the above
Show Answer

Answer: Option A
Solution: A Program is a set of computer instructions that carry out a task on the computer


Q 38. A real time operating system is most likely to be used for which of the following task?
A) Controlling access to a shared printer in a network
B) Ensuring that system clock works correctly on server
C) Managing the access to system files in a laptop computers
D) Controlling the fuel injection system of an automobile engines
Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question


Q 39. An operating system is a program or a group of programs that
A) Helps in checking the spelling of Word
B) Maintain the relationship in Database
C) Manages the resources of the Computer
D) Performs the calculations of cells in Excel
Show Answer

Answer: Option C
No explanation is given for this question


Q 40. What is the function of an operating system?
A) Manages computer�s resources very efficiently
B) Takes care of scheduling jobs for execution
C) Manages the flow of data and instructions
D) All of the above
Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question


Q 41. The Primary job of the operating system is
A) Manage Commands
B) Manage Users
C) Manage Programs
D) Manage Resources
Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question


Q 42. Which of the following is not an operating system?
A) Windows 2000
B) Linux
C) Mac OS
D) Notepad
Show Answer

Answer: Option D
Solution: Notepad is a simple text editor for Microsoft Windows and a basic text-editing program which enables computer users to create documents. It was first released as a mouse-based MS-DOS program in 1983, and has been included in all versions of Microsoft Windows since Windows 1.0 in 1985.


Q 43. Scandisk analyze and repair damage to which of the following?
A) Physical clusters
B) FAT
C) Lost clusters
D) All of the above
Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question


Q 44. Find can be used to
A) Locate a program
B) Locate a document
C) Locate a network computer
D) All of above
Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question


Q 45. …… is a new windows feature that offers a number of methods for searching for a file or folder?
A) Find
B) Search
C) Locate
D) All of the above
Show Answer

Answer: Option A
No explanation is given for this question


Q 46. When we double click on my computer
A) Show the content of your saved files
B) Show the list of your computer drive
C) List of deleted files and folders
D) All of the above
Show Answer

Answer: Option B
Solution: When we double click on my computer show the list of your computer drive.


Q 47. Which of the following is the part of the operating system?
A) Cell
B) FAT
C) Kernel
D) Disk
Show Answer

Answer: Option C
Solution: A kernel is the central part of an operating system. It manages the operations of the computer and the hardware – most notably memory and CPU time. There are two types of kernels: A microkernel, which only contains basic functionality; A monolithic kernel, which contains many device drivers.


Q 48. Directory is similar to ……
A) File
B) Folder
C) Item
D) None of above
Show Answer

Answer: Option B
Solution: In computing, a directory is a file system cataloging structure which contains references to other computer files, and possibly other directories. On many computers, directories are known as folders, or drawers to provide some relevancy to a workbench or the traditional office file cabinet.


Q 49. Sleep is a good mode to use because
A) It saves power which in true is saving money
B) It makes computer fresh after it wakes up
C) It consumes low battery when you start it again
D) All of above
Show Answer

Answer: Option A
Solution: Sleep is a good mode to use because it saves power which in true is saving money


Q 50. What hole will allocates in “Worst-Fit” algorithm of memory management?
A) It allocates the smaller hole than required memory hole
B) It allocates the smallest hole from the available memory holes
C) It allocates the largest hole from the available memory holes
D) It allocates the exact same size memory hole
Show Answer

Answer: Option C
Solution: Worst Fit allocates a process to the partition which is largest sufficient among the freely available partitions available in the main memory. If a large process comes at a later stage, then memory will not have space to accommodate it.


Q 51. The operating feature that integrates the file created in different application into WebPages
A) Web integration
B) Internet integration
C) Intranet integration
D) Hypertext integration
Show Answer

Answer: Option A
No explanation is given for this question


Q 52. Which icon would you access in the printer window to install a printer drive?
A) Add printer wizard
B) Setup
C) Install
D) None of above
Show Answer

Answer: Option A
No explanation is given for this question


Q 53. Which of the following is the allocation method of a disk space?
A) Contiguous allocation
B) Linked allocation
C) Indexed allocation
D) All of the Above
Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question


Q 54. You can set the width taskbar area and different components in it
A) By right click and set width menu
B) If the taskbar is not yet locked
C) If the applications are not opened
D) If other toolbars are not enabled
Show Answer

Answer: Option B
No explanation is given for this question


Q 55. When you cut or copy the text or picture, it stores temporarily in the
A) File
B) Clipboard
C) Icon
D) All of above
Show Answer

Answer: Option B
Solution: The clipboard is a data buffer used for short-term data storage and/or data transfer between documents or applications used by cut, copy and paste operations and provided by the operating system.


Q 56. A tiny dot of light on the monitor is called

A) Silicon chip
B) Optical illusion
C) Icon
D) Pixel
Show Answer

Answer: Option D
Solution: A pixel is a single point in a graphic image. Graphics monitors display pictures by dividing the display screen into thousands (or millions) of pixels, arranged in rows and columns. The pixels are so close together that they appear connected.


Q 57. Who is called a supervisor of computer activity?
A) Memory
B) Operating System
C) I / O Devices
D) Control Unit
Show Answer

Answer: Option B
Solution: Operating System is called a supervisor of computer activity.


Q 58. Operating System manages
A) Memory
B) Processor
C) I / O devices
D) All of the above
Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question


Q 59. To send email, we use
A) MS Excel
B) Outlook Explorer
C) HTML
D) Netscape Navigator
Show Answer

Answer: Option B
No explanation is given for this question


Q 60. Which of the following concept is best to preventing page faults?
A) Paging
B) The working set
C) Hit ratios
D) Address location resolution
Show Answer

Answer: Option B
No explanation is given for this question


Q 61. Poor response time are usually caused by
A) Process busy
B) High I/I rates
C) High paging rate
D) Any of the above
Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question


Q 62. Where will store data first time when you copy
A) Clipboard
B) Clipbook
C) Hard disk
D) CD
Show Answer

Answer: Option A
Solution: In clipboard first time data is store when copy.


Q 63. GUI means
A) Graphic user interface
B) Geographic user interface
C) Graphical user interface
D) Geometric user interface
Show Answer

Answer: Option C
Solution: The graphical user interface (GUI), is a type of user interface that allows users to interact with electronic devices through graphical icons and visual indicators such as secondary notation, instead of text-based user interfaces, typed command labels or text navigation.


Q 64. Use of icons and windows are characteristics of ……. interface
A) Command driven
B) Windows orientated
C) Graphical user
D) Menu driven
Show Answer

Answer: Option C
Solution: Use of icons and windows are characteristics of graphical user interface.


Q 65. Windows can run
A) One application only
B) Two applications only
C) Four applications only
D) All of above
Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question


Q 66. What does FAT stands for?
A) File attribute type
B) File allocation table
C) Format All Tabs settings
D) File for all type
Show Answer

Answer: Option B
Solution: File Allocation Table (FAT) is a computer file system architecture and a family of industry-standard file systems utilizing it. The FAT file system is a continuing standard which borrows source code from the original, legacy file system and proves to be simple and robust. It offers useful performance even in lightweight implementations, but cannot deliver the same performance, reliability and scalability as some modern file systems. It is, however, supported for compatibility reasons by nearly all currently developed operating systems for personal computers and many mobile devices and embedded systems, and thus is a well-suited format for data exchange between computers and devices of almost any type and age from 1981 up to the present.
Source : wikipedia.org


Q 67. Fonts install from
A) Add from control panel
B) Font setup file
C) Font.exe file
D) All of above
Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question


Q 68. Which is not concerned with control panel?
A) Printer
B) Run application
C) Font
D) Keyboard
Show Answer

Answer: Option B
Solution: Run application is not concerned with control panel


Q 69. Unicode standard is
A) Keyboard layout
B) Software
C) Font
D) Character encoding system
Show Answer

Answer: Option D
Solution: Unicode is a computing industry standard for the consistent encoding, representation, and handling of text expressed in most of the world’s writing systems. The standard is maintained by the Unicode Consortium, and as of June 2018 the most recent version, Unicode 11.0, contains a repertoire of 137,439 characters covering 146 modern and historic scripts, as well as multiple symbol sets and emoji. The character repertoire of the Unicode Standard is synchronized with ISO/IEC 10646, and both are code-for-code identical.
Source : wikipedia.org


Q 70. A ….. is a windows component that is designed to store other components so these can be organized efficiently?
A) Document
B) Window
C) Folder
D) All of above
Show Answer

Answer: Option C
Solution: A Folder is a windows component that is designed to store other components so these can be organized efficiently.

Related Posts

If you like CBSEToaday and would like to contribute, you can also write an article using submit article or mail your article to contribute@cbsetoday.com See your article appearing on the cbsetoday.com main page and help other students/teachers.