Operating System MCQ Set-5

Q 1. You can switch from one program to another on the desktop by clicking within the desired program’s window or by clicking on its …… button
A) Icon
B) Taskbar button
C) Folder
D) None of above

Show Answer

Answer: Option B
Solution: You can switch from one program to another on the desktop by clicking within the desired program’s window or by clicking on its “Taskbar button” button.


Q 2. You can switch from one program to another by clicking within the desired program’s icon from the
A) Application icon on desktop
B) Application icon from taskbar
C) Folder
D) None of above
Show Answer

Answer: Option B
Solution: You can switch from one program to another by clicking within the desired program’s icon from the Application icon from taskbar.


Q 3. Virtual memory typically located on
A) RAM
B) CPU
C) Flash card
D) Hard drive
Show Answer

Answer: Option D
Solution: Virtual memory typically located on Hard drive


Q 4. What is contained in the page table?
A) Base address of each frame and corresponding page number
B) Memory address and corresponding page number
C) File name and corresponding page number
D) None of Above
Show Answer

Answer: Option A
Solution: Base address of each frame and corresponding page number are contained in the page table.


Q 5. Tree structure displays the
A) File only
B) Directory only
C) File and directory name
D) None of above
Show Answer

Answer: Option B
Solution: Tree structure displays the Directory only.


Q 6. Windows 2000 server uses the
A) FAT 16
B) NTFS
C) FAT 64
D) FAT 32
Show Answer

Answer: Option B
Solution: Windows 2000 server uses the NTFS (New Technology File System).


Q 7. First-in-First-Out (FIFO) scheduling is
A) Non Preemptive Scheduling
B) Preemptive Scheduling
C) Fair Share Scheduling
D) Deadline Scheduling
Show Answer

Answer: Option A
Solution: First-in-First-Out (FIFO) scheduling is “Non Preemptive Scheduling”.


Q 8. Which one of the following key is used to refresh the active window?
A) F7
B) F8
C) F9
D) F5
Show Answer

Answer: Option D
Solution: “F5” key is used to refresh the active window.


Q 9. To display system boot menu which of the following key you must press?
A) F4
B) F7
C) F8
D) F5
Show Answer

Answer: Option C
Solution: To display system boot menu F8 key you must press?


Q 10. Press ____ key while booting to display Advanced Boot Menu
A) F5
B) F6
C) F8
D) Del
Show Answer

Answer: Option C
Solution: Press F8 key while booting to display Advanced Boot Menu.


Q 11. Which of the following key is used to move the pointer from one pane to next pane?
A) F3
B) F4
C) F5
D) F6
Show Answer

Answer: Option D
Solution: F6 key is used to move the pointer from one pane to next pane


Q 12. In a folder, which of the following key is used to rename the file or folder
A) F3
B) F4
C) F2
D) F7
Show Answer

Answer: Option C
Solution: In a folder, “F2” key is used to rename the file or folder


Q 13. A character that represents one or more unknown character is
A) Wildcard character
B) All file name
C) Extensions
D) None of above
Show Answer

Answer: Option A
No explanation is given for this question


Q 14. Which of the following file format supports in Windows 7?
A) NTFS
B) BSD
C) EXT
D) All of the above
Show Answer

Answer: Option A
Solution: NTFS file format supports in Windows 7


Q 15. Anything you cut or copy on to the clipboard remains there until you
A) Change it
B) Clear
C) Exit windows
D) All of the above
Show Answer

Answer: Option C
No explanation is given for this question


Q 16. Multi programming systems ……
A) Are easier to develop than single programming system
B) Execute each job faster
C) Execute more jobs in the same time period
D) Are used only by large mainframe computer
Show Answer

Answer: Option C
Solution: Multi programming systems execute more jobs in the same time period


Q 17. Netscape navigator is a
A) Browser
B) Compose
C) Editor
D) None of these
Show Answer

Answer: Option A
Solution: Netscape navigator is a Browser.
The Netscape web browser is the general name for a series of web browsers formerly produced by Netscape Communications Corporation, a former subsidiary of AOL.


Q 18. To print documents from Windows
A) File >> Print
B) Drag the document icon over your printers icon
C) Edit print
D) Both A and B
Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question


Q 19. Which of the following appear in Windows menu bar?
A) Help
B) File
C) Edit
D) All of above
Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question


Q 20. The operating system allows the user to organize the computer’s contents in a hierarchical structure of directories that include all of the following except:
A) Files
B) Folders
C) Drives
D) System
Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question


Q 21. Which operating system does not support long file names?
A) OS/2
B) Windows 98
C) DOS 6.2
D) Windows NT
Show Answer

Answer: Option C
Solution: DOS 6.2 operating system does not support long file names


Q 22. Which operating system uses short file names?
A) Windows
B) Unix
C) DOS
D) All of above
Show Answer

Answer: Option C
Solution: DOS operating system uses short file names


Q 23. Bringing a page into memory only when it is needed, this mechanism is called
A) Deadlock
B) Page Fault
C) Dormant Paging
D) Demand Paging
Show Answer

Answer: Option D
Solution: In computer operating systems, demand paging (as opposed to anticipatory paging) is a method of virtual memory management. In a system that uses demand paging, the operating system copies a disk page into physical memory only if an attempt is made to access it and that page is not already in memory


Q 24. It is the default folder for many Windows Applications to save your file
A) My Document
B) My Pictures
C) Documents and Settings
D) My Computer
Show Answer

Answer: Option A
Solution: My Document is the default folder for many Windows Applications to save your file.


Q 25. The component of Windows that lets you to transfer contents from one document to another
A) Briefcase
B) Clipboard
C) Document
D) Boot
Show Answer

Answer: Option B
No explanation is given for this question


Q 26. What do you mean by Memory Compaction?
A) Combine multiple equal memory holes into one big hole
B) Combine multiple small memory holes into one big hole
C) Divide big memory hole into small holes
D) Divide memory hole by 2
Show Answer

Answer: Option B
No explanation is given for this question


Q 27. Desktop is a
A) Provides work space
B) Screen saver
C) Display program
D) Working with my document
Show Answer

Answer: Option A
No explanation is given for this question


Q 28. Which of the following is not a system tool?
A) Scandisk
B) Drive space
C) Disk defragmenter
D) Doskey
Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question


Q 29. Which of the following statement about directories is false?
A) Directories can exist inside directories
B) The root directory is always at the highest level
C) Directories cannot be renamed
D) Directories can be deleted
Show Answer

Answer: Option C
No explanation is given for this question


Q 30. The program that is responsible for loading the operating system into RAM is called
A) BIOS
B) Bootstrap program
C) Device driver
D) Supervisor program
Show Answer

Answer: Option B
Solution: A bootstrap is the program that initializes the operating system (OS) during startup. The term bootstrap or bootstrapping originated in the early 1950s. It referred to a bootstrap load button that was used to initiate a hardwired bootstrap program, or smaller program that executed a larger program such as the OS.


Q 31. Copying a process from memory to disk to allow space for other processes is Called
A) Swapping
B) Deadlock
C) Demand Paging
D) Page Fault
Show Answer

Answer: Option A
Solution: Copying a process from memory to disk to allow space for other processes is called Swapping


Q 32. Any files deleted in Windows goes into
A) Trash can
B) Recycle bin
C) Deleted Files
D) None of above
Show Answer

Answer: Option B
Solution: Any files deleted in Windows goes into Recycle bin.


Q 33. Which of the following is a disk compression tool?
A) Drive space
B) Scan disk
C) Defragmenter
D) None of the above
Show Answer

Answer: Option A
Solution: Drive Space is a disk compression utility supplied with MS-DOS starting from version 6.0. The purpose of Drive Space is to increase the amount of data the user could store on disks, by transparently compressing and decompressing data on-the-fly. It is primarily intended for use with hard drives, but use for floppy disks is also supported.


Q 34. What does Belady’s Anomaly related to?
A) Page Replacement Algorithm
B) Memory Management Algorithm
C) Deadlock Prevention Algorithm
D) Disk Scheduling Algorithm
Show Answer

Answer: Option A
Solution: In computer storage, Belady’s Anomaly is the name given to the phenomenon where increasing the number of page frames results in an increase in the number of page faults for a given memory access pattern. This phenomenon is commonly experienced when using the First in First Out (FIFO) page replacement algorithm.


Q 35. A ….. allows you to write on screen with a digital pen and convert that writing into characters that the PC can process
A) Monitor RS
B) Tablet PC
C) Database manager
D) Media Center
Show Answer

Answer: Option B
Solution: A ‘Tablet PC’ allows you to write on screen with a digital pen and convert that writing into characters that the PC can process.


Q 36. Driver is
A) Hardware controller
B) Hardware and gain controller
C) Data controller
D) All of above
Show Answer

Answer: Option A
Solution: A program that controls a device. Every device, whether it be a printer, disk drive, or keyboard, must have a driver program. Many drivers, such as the keyboard driver, come with the operating system. For other devices, you may need to load a new driver when you connect the device to your computer.


Q 37. System files allocated at
A) Boot area
B) FAT area
C) Data area
D) Directory
Show Answer

Answer: Option A
Solution: System files allocated at Boot area


Q 38. …… transforms one interface into other interface
A) Program
B) Software
C) Data
D) None
Show Answer

Answer: Option B
Solution: Software transforms one interface into other interface


Q 39. …….. interface consists of thing like program counter, register, interrupts and terminal
A) Hardware
B) Software
C) Data
D) None
Show Answer

Answer: Option A
Solution: Hardware interface consists of thing like program counter, register, interrupts and terminal


Q 40. ……. show characteristics with both hardware and software
A) Operating system
B) Software
C) Data
D) None
Show Answer

Answer: Option A
Solution: Operating system show characteristics with both hardware and software


Q 41. Which of the following command is used to switch between the window programs?
A) Alt+Tab
B) Alt+F4
C) Ctrl+Tab
D) None of the above
Show Answer

Answer: Option A
Solution: Alt+Tab command is used to switch between the window programs


Q 42. To prevent the addition and deletion of files on a disk or tape we use
A) Format
B) Write protect
C) Create back up
D) None of above
Show Answer

Answer: Option B
Solution: Write protection is the term used to denote the locking mechanism which prevents modification or deletion of data on a storage device. Write protection helps in the preventing accidental and intentional data modification and also helps protect against virus attacks.


Q 43. During the boot process, the ….. looks for the system file
A) CD
B) BIOS
C) CPU
D) DVD
Show Answer

Answer: Option B
Solution: During the boot process, the ‘BIOS’ looks for the system file


Q 44. Which of the following resources must be protected by the operating system?
A) I/O
B) Memory
C) CPU
D) All of the above
Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question


Q 45. What are the two types of Semaphore?
A) Digital Semaphores and Binary Semaphores
B) Analog Semaphores and Octal Semaphores
C) Counting Semaphores and Binary Semaphores
D) Critical Semaphores and System Semaphores
Show Answer

Answer: Option C
Solution: Semaphore is a simply a variable. This variable is used to solve critical section problem and to achieve process synchronization in the multi processing environment.
The two most common kinds of semaphores are counting semaphores and binary semaphores. Counting semaphore can take non-negative integer values and Binary semaphore can take the value 0 & 1. only.


Q 46. Who is called a supervisor of computer activity?
A) CPU
B) OS
C) Control Unit
D) Application Program
Show Answer

Answer: Option C
Solution: Control Unit is called a supervisor of computer activity.


Q 47. Font folder is located on
A) Program folder
B) Ms Word file
C) Control Panel folder
D) Desktop folder
Show Answer

Answer: Option C
Solution: Font folder is located on ‘Control Panel folder’.


Q 48. From where do you change mouse setting?
A) Setting >> mouse
B) Hardware setting
C) Control panel >> mouse
D) None of the above
Show Answer

Answer: Option C
No explanation is given for this question


Q 49. Work group means
A) Computer in network
B) Individual user
C) Connection
D) All of the above
Show Answer

Answer: Option A
Solution: Work group means Computer in network


Q 50. The core of operating system is:
A) Unix
B) Kernel
C) Command.com
D) None of these
Show Answer

Answer: Option B
Solution: The core of the operating system is Kernel.


Q 51. What should be the extension to execute files?
A) EXE
B) BAT
C) COM
D) All of the above
Show Answer

Answer: Option D
Solution: EXE is a file extension for an executable file format. An executable is a file that contains a program – that is, a particular kind of file that is capable of being executed or run as a program in the computer.


Q 52. Part of the POST process is to ensure that the test of essential peripheral device coincides with the hardware configuration that stored in
A) ROM
B) The hard drive
C) CMOS
D) Cache Memory
Show Answer

Answer: Option C
Solution: CMOS (complementary metal-oxide-semiconductor) is the term usually used to describe the small amount of memory on a computer motherboard that stores the BIOS settings.


Q 53. The memory resident portion of operating system is called the
A) Registry
B) API
C) CMOS
D) Kernel
Show Answer

Answer: Option D
Solution: The memory resident portion of operating system is called the Kernel.


Q 54. Boot startup process
A) Loads system files to RAM
B) Checks the computer connections
C) Clean up the computer memory
D) Prepare the computer ready
Show Answer

Answer: Option A
Solution: Boot startup process is Loads system files to RAM.


Q 55. When you delete file, where it resides?
A) Briefcase
B) Recycle bin
C) CD
D) Desktop
Show Answer

Answer: Option B
Solution: In computing, the Trash is temporary storage for files that have been deleted in a file manager by the user, but not yet permanently erased from the file system.


Q 56. Which of the following memory unit that processor can access more rapidly
A) Main Memory
B) Virtual Memory
C) Cache memory
D) Read Only Memory
Show Answer

Answer: Option C
Solution: Cache memory unit that processor can access more rapidly.


Q 57. Small pictures appear on the desktop
A) Windows
B) Icon
C) Button
D) None of above
Show Answer

Answer: Option B
Solution: Small pictures appear on the desktop is called icon


Q 58. A graphical user interface displays
A) Graphics
B) Text
C) Both of Above
D) None of Above
Show Answer

Answer: Option C
Solution: A graphical user interface displays both Graphics and Text.


Q 59. To change the screen saver you can go from
A) Control panel display
B) Right click in desktop and properties
C) Both of Above
D) None of These
Show Answer

Answer: Option C
No explanation is given for this question


Q 60. You can add or remove program
A) Add / Remove program from control panel
B) Delete the shortcut icon from desktop
C) Both A and B
D) None of Above
Show Answer

Answer: Option A
No explanation is given for this question


Q 61. The ……. is a temporary storage area in memory where you can attach text or graphics information
A) Clipboard
B) Copyboard
C) Both a and b
D) None of above
Show Answer

Answer: Option A
Solution: The Clipboard is a temporary storage area in memory where you can attach text or graphics information.


Q 62. An embedded object might appear in a document as
A) Embedding
B) Linking
C) Both
D) None of above
Show Answer

Answer: Option A
No explanation is given for this question


Q 63. When a computer is first turned on or restarted, a special type of absolute loader called
A) Compile and go loader
B) Boot loader
C) Bootstrap loader
D) Relating loader
Show Answer

Answer: Option C
Solution: When a computer is first turned on or restarted, a special type of absolute loader called ‘Bootstrap loader’.


Q 64. In which type of the following OS, the response time is very crucial.
A) Network Operating System
B) Real Time Operating System
C) Batch Operating System
D) Unix Operating System
Show Answer

Answer: Option B
Solution: Real Time Operating System, the response time is very crucial.


Q 65. Which of the following is a correct association between a vendor and an operating system
A) Redhat Linux
B) Microsoft Unix
C) AT & T DOS
D) Novell Linux
Show Answer

Answer: Option A
Solution: Redhat Linux is a correct association between a vendor and an operating system.


Q 66. …… controls the way in which the computer system functions and provides a means by which users can interact with the computer
A) The platform
B) The operating system
C) Application software
D) The motherboard
Show Answer

Answer: Option B
Solution: The operating system controls the way in which the computer system functions and provides a means by which users can interact with the computer.


Q 67. Which one of the following is not a layer of operating system?
A) Kernel
B) Shell
C) Application program
D) Critical selection
Show Answer

Answer: Option D
Solution: Critical selection is not a layer of the operating system


Q 68. Which is not the function of the operating system?
A) Memory management
B) Disk management
C) Application management
D) Virus protection
Show Answer

Answer: Option D
Solution: Virus protection is not the function of the operating system


Q 69. The virtual memory is
A) An extremely large main memory
B) An extremely large secondary memory
C) An illusion of extremely large main memory
D) A type of memory used in super computer
Show Answer

Answer: Option C
Solution: The virtual memory is an illusion of extremely large main memory


Q 70. Internet Explorer is
A) an Internet browser
B) provided by Windows OS
C) an access point for Word Wide Web
D) All of above
Show Answer

Answer: Option D
Solution: Internet Explorer is a series of graphical web browsers developed by Microsoft and included in the Microsoft Windows line of operating systems, starting in 1995.

Related Posts

If you like CBSEToaday and would like to contribute, you can also write an article using submit article or mail your article to contribute@cbsetoday.com See your article appearing on the cbsetoday.com main page and help other students/teachers.