Operating System MCQ Set-4

Q 1. Which of the key is used to close the active window?
A) Ctrl+F4
B) Ctrl+F5
C) Alt+F6
D) None of above

Show Answer

Answer: Option D
Solution: Ctrl+W & Alt+F4 is used to close the active window.


Q 2. The shortcut key to open a task manager is:
A) Alt + F1
B) Alt + Ctrl + Delete
C) Alt + Tab
D) F1
Show Answer

Answer: Option B
Solution: The shortcut key to open a task manager is “Alt + Ctrl + Delete”.


Q 3. The windows feature is the ability of computer to automatically configure a new hardware component is that
A) Auto detect
B) Plug and play
C) Add remove hardware
D) None of above
Show Answer

Answer: Option B
Solution: In computing, a plug and play device or computer bus, is one with a specification that facilitates the discovery of a hardware component in a system without the need for physical device configuration


Q 4. Which of the following is not a part of the control panel?
A) Date and time
B) My documents
C) Add or remove program
D) Display
Show Answer

Answer: Option B
Solution: My documents is not a part of the control panel.


Q 5. The …… provides information about hardware installation, configuration and hardware status
A) Device manager
B) Control panel
C) Add new hardware
D) Program manager
Show Answer

Answer: Option A
Solution: The Device manager provides information about hardware installation, configuration and hardware status.


Q 6. Which of the following is a program group?
A) Word pad
B) Paint brush
C) Accessories
D) None of the above
Show Answer

Answer: Option C
Solution: Accessories is a program group


Q 7. A program in execution is called
A) A Paging
B) A Process
C) A virtual memory
D) A Demand Page
Show Answer

Answer: Option B
Solution: A program in execution is called ‘A Process’


Q 8. What is the default file extension created by notepad?
A) .doc
B) .html
C) .txt
D) .tif
Show Answer

Answer: Option C
Solution: .txt is the default file extension created by notepad.


Q 9. Which of the following is not the user file extension?
A) .ppt
B) .xls
C) .sys
D) .doc
Show Answer

Answer: Option C
Solution: .sys is not the user file extension


Q 10. Which of the following is the extension of WordPad?
A) .ppt
B) .xls
C) .rtf
D) None of above
Show Answer

Answer: Option C
Solution: .rtf is the extension of WordPad


Q 11. Which of the following is not a video file extension?
A) .avi
B) .wav
C) .mpeg
D) .mov
Show Answer

Answer: Option B
Solution: .wav is not a video file extension


Q 12. What is the extension of the font file?
A) .ttf
B) .mdb
C) .fft
D) .txt
Show Answer

Answer: Option A
Solution: .ttf is the extension of the font file


Q 13. Which is not executable file?
A) .com
B) .exe
C) .bat
D) .txt
Show Answer

Answer: Option D
Solution: .txt is not executable file


Q 14. To move to the beginning of a line of text, press the __________ key.
A) A
B) PgUp
C) Enter
D) Home
Show Answer

Answer: Option D
Solution: To move to the beginning of a line of text, press the Home key.


Q 15. When was MS Windows operating system introduced?
A) 1975
B) 1985
C) 1995
D) 2000
Show Answer

Answer: Option B
Solution: Microsoft Windows is a group of several graphical operating system families, all of which are developed, marketed, and sold by Microsoft.
Microsoft introduced an operating environment named Windows on November 20, 1985, as a graphical operating system shell for MS-DOS in response to the growing interest in graphical user interfaces (GUIs).
Source : wikipedia.org


Q 16. First operating system was developed in
A) 1958
B) 1976
C) 1956
D) 1946
Show Answer

Answer: Option C
Solution: The first operating system used for real work was GM-NAA I/O, produced in 1956 by General Motors’ Research division for its IBM 704.


Q 17. The maximum length of any single path from the root directory?
A) 54
B) 63
C) 80
D) 27
Show Answer

Answer: Option B
Solution: The maximum length of any single path from the root directory is 63.


Q 18. The part of machine level instruction, which tells the central processor what has to be done, is
A) Operation code
B) Address
C) Locator
D) Flip-Flop
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option A
Solution: The part of machine level instruction, which tells the central processor what has to be done, is Operation code


Q 19. Which of the following refers to the associative memory?
A) the address of the data is generated by the CPU
B) the address of the data is supplied by the users
C) there is no need for an address i.e. the data is used as an address
D) the data are accessed sequentially
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option C
No explanation is given for this question


Q 20. To avoid the race condition, the number of processes that may be simultaneously inside their critical section is
A) 8
B) 1
C) 16
D) 0
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option B
Solution: To avoid the race condition, the number of processes that may be simultaneously inside their critical section is 1.


Q 21. A system program that combines the separately compiled modules of a program into a form suitable for execution
A) assembler
B) linking loader
C) cross compiler
D) load and go
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option B
Solution: A system program that combines the separately compiled modules of a program into a form suitable for execution is linking loader.


Q 22. Process is
A) program in High level language kept on disk
B) contents of main memory
C) a program in execution
D) a job in secondary memory
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option C
Solution: Process is a program in execution.


Q 23. Addressing structure
A) defines the fundamental method of determining effective operand addresses
B) are variations in the use of fundamental addressing structures, or some associated actions which are related to addressing.
C) performs indicated operations on two fast registers of the machine and leave the result in one of the registers.
D) all of the above
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option A
Solution: Addressing structure is defines the fundamental method of determining effective operand addresses.


Q 24. The Memory Buffer Register (MBR)
A) is a hardware memory device which denotes the location of the current instruction being executed.
B) is a group of electrical circuits (hardware), that performs the intent of instructions fetched from memory.
C) contains the address of the memory location that is to be read from or stored into.
D) contains a copy of the designated memory location specified by the MAR after a “read” or the new contents of the memory prior to a “write”.
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option D
Solution: The Memory Buffer Register (MBR) contains a copy of the designated memory location specified by the MAR after a “read” or the new contents of the memory prior to a “write”.


Q 25. The strategy of allowing processes that are logically runnable to be temporarily suspended is called
A) preemptive scheduling
B) non preemptive scheduling
C) shortest job first
D) first come first served
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option A
Solution: The strategy of allowing processes that are logically runnable to be temporarily suspended is called preemptive scheduling.


Q 26. The Storage-to-Storage instructions
A) have both their operands in the main store.
B) which perform an operation on a register operand and an operand which is located in the main store, generally leaving the result in the register, expect in the case of store operation when it is also C) which perform indicated operations on two fast registers of the machine and have the result in one of the registers
D) all of the above
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option A
Solution: The Storage-to-Storage instructions have both their operands in the main store.


Q 27. The LRU algorithm
A) pages out pages that have been used recently
B) pages out pages that have not been used recently
C) pages out pages that have been least used recently
D) pages out the first page in a given area
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option C
Solution: In a computer operating system that uses paging for virtual memory management, page replacement algorithms decide which memory pages to page out, sometimes called swap out, or write to disk, when a page of memory needs to be allocated.


Q 28. Which of the following systems software does the job of merging the records from two files into one?
A) Security software
B) Utility program
C) Networking software
D) Documentation system
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option B
Solution: Utility program systems software does the job of merging the records from two files into one


Q 29. Fork is
A) the dispatching of a task
B) the creation of a new job
C) the creation of a new process
D) increasing the priority of a task
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option C
Solution: In computing, particularly in the context of the Unix operating system and its workalikes, fork is an operation whereby a process creates a copy of itself. It is usually a system call, implemented in the kernel. Fork is the primary method of process creation on Unix-like operating systems.


Q 30. Thrashing
A) is a natural consequence of virtual memory systems
B) can always be avoided by swapping
C) always occurs on large computers
D) can be caused by poor paging algorithms
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option D
Solution: In computer science, thrashing occurs when a computer’s virtual memory resources become saturated, leading to a constant state of paging, to the exclusion of most application-level processing. This causes the performance of the computer to degrade or collapse.
Source : wikipedia.org


Q 31. Supervisor state is
A) never used
B) entered by programs when they enter the processor
C) required to perform any I/O
D) only allowed to the operating system
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option D
Solution: The supervisor state is a special mode of operation to which the user has no access. When it is in the supervisor state, the processor and its actions are entirely controled by the Operating System (OS).


Q 32. Which of the following instruction steps, would be written within the diamond-shaped box, of a flowchart?
A) S = B – C
B) IS A<10 C) PRINT A D) DATA X,4Z E) None of the above [show_answer]Answer: Option B
No explanation is given for this question
[/show_answer]
Q 33. Which of the following statements is false?
A) the technique of storage compaction involves moving all occupied areas of storage to one end or other of main storage
B) compaction does not involve relocation of programs
C) compaction is also know as garbage collection
D) the system must stop everything while it performs the compaction
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option B
No explanation is given for this question


Q 34. Interprocess communication
A) is required for all processes
B) is usually done via disk drives
C) is never necessary,
D) allows processes to synchronize activity
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option D
Solution: Interprocess communication allows processes to synchronize activity


Q 35. Which of the following functions is(are) performed by the loader
A) allocate space in memory for the programs and resolve symbolic references between object decks
B) adjust all address dependent locations, such as address constants, to correspond to the allocated space.
C) physically place the machine instructions and data into memory.
D) All of the above
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question


Q 36. User-Friendly Systems are:
A) required for object-oriented programming
B) easy to develop
C) common among traditional mainframe operating systems
D) becoming more common
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option D
Solution: User-Friendly Systems are becoming more common


Q 37. Which of the following addressing modes, facilitates access to an operand whose location is defined relative to the beginning of the data structure in which it appears?
A) ascending
B) sorting
C) index
D) indirect
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option C
No explanation is given for this question


Q 38. While running DOS on a PC, which command would be used to duplicate the entire diskette?
A) COPY
B) DISKCOPY
C) CHKDSK
D) TYPE
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option B
No explanation is given for this question


Q 39. Memory
A) is a device that performs a sequence of operations specified by instructions in memory.
B) is the device where information is stored
C) is a sequence of instructions
D) is typically characterized by interactive processing and time-slicing of the CPU
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option B
Solution: Memory is the device where information is stored.


Q 40. Which of the following rules out the use of GO TO?
A) Flowchart
B) HIPO-DIAGRAMS
C) Nassi-Shneiderman diagram
D) All of the above
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option C
No explanation is given for this question


Q 41. A system program that sets up an executable program in main memory ready for execution is
A) assembler
B) linker
C) loader
D) compiler
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option C
Solution: A system program that sets up an executable program in main memory ready for execution is loader


Q 42. Which of the following are loaded into main memory when the computer is booted?
A) internal command instructions
B) external command instructions
C) utility programs
D) word processing instructions
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option A
Solution: Internal command instructions are loaded into main memory when the computer is booted


Q 43. The FIFO algorithm
A) executes first the job that last entered the queue
B) executes first the job that first entered the queue
C) execute first the job that has been in the queue the longest
D) executes first the job with the least processor needs
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option B
Solution: The simplest page-replacement algorithm is a FIFO algorithm. The first-in, first-out (FIFO) page replacement algorithm is a low-overhead algorithm that requires little bookkeeping on the part of the operating system. In simple words, on a page fault, the frame that has been in memory the longest is replaced.


Q 44. What is the name given to the organized collection of software that controls the overall operation of a computer?
A) Working system
B) Peripheral system
C) Operating system
D) Controlling system
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option C
Solution: Operating system is the organized collection of software that controls the overall operation of a computer.


Q 45. The principle of locality of reference justifies the use of
A) reenterable
B) non reusable
C) virtual memory
D) cache memory
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option D
Solution: The principle of locality of reference justifies the use of cache memory


Q 46. The register or main memory location which contains the effective address of the operand is known as
A) pointer
B) indexed register
C) special location
D) scratch pad
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option A
Solution: The register or main memory location which contains the effective address of the operand is known as pointer.


Q 47. Assembly code data base is associated with
A) assembly language version of the program which is created by the code generation phase and is input to the assembly phase.
B) a permanent table of decision rules in the form of patterns for matching with the uniform symbol table to discover syntactic structure.
C) consists of a full or partial list or the token
D) a permanent table which lists all key words and special symbols of the language in symbolic form.
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option A
Solution: Assembly code data base is associated with the assembly language version of the program which is created by the code generation phase and is input to the assembly phase.


Q 48. Thrashing can be avoided if
A) the pages, belonging to the working set of the programs, are in main memory
B) the speed of CPU is increased
C) the speed of I/O processor is increased
D) all of the above
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option A
Solution: Thrashing can be avoided if the pages, belonging to the working set of the programs, are in main memory.


Q 49. In analyzing the compilation of PL/I program, the term “Lexical analysis” is associated with
A) recognition of basic syntactic constructs through reductions.
B) recognition of basic elements and creation of uniform symbols
C) creation of more optional matrix.
D) use of macro processor to produce more optimal assembly code
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option B
Solution: In analyzing the compilation of PL/I program, the term “Lexical analysis” is associated with recognition of basic elements and creation of uniform symbols.


Q 50. Resolution of externally defined symbols is performed by
A) Linker
B) Loader
C) Compiler
D) Assembler
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option A
Solution: Resolution of externally defined symbols is performed by Linker


Q 51. System generation:
A) is always quite simple
B) is always very difficult
C) varies in difficulty between systems
D) requires extensive tools to be understandable
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option C
Solution: System generation varies in difficulty between systems


Q 52. The Memory Address Register
A) is a hardware memory device which denotes the location of the current instruction being executed.
B) is a group of electrical circuits (hardware), that performs the intent of instructions fetched from memory.
C) contains the address of the memory location that is to be read from or stored into.
D) contains a copy of the designated memory location specified by the MAR after a “read” or the new contents of the memory prior to a “write”.
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option C
Solution: The Memory Address Register contains the address of the memory location that is to be read from or stored into.


Q 53. In virtual memory systems, Dynamic address translation
A) is the hardware necessary to implement paging
B) stores pages at a specific location on disk
C) is useless when swapping is used
D) is part of the operating system paging algorithm
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option A
Solution: In virtual memory systems, Dynamic address translation is the hardware necessary to implement paging


Q 54. Fragmentation of the file system
A) occurs only if the file system is used improperly
B) can always be prevented
C) can be temporarily removed by compaction
D) is a characteristic of all file systems
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option C
Solution: Fragmentation of the file system can be temporarily removed by compaction


Q 55. A non-relocatable program is one which
A) can not be made to execute in any area of storage other than the one designated for it at the time of its coding or translation.
B) consists of a program and relevant information for its relocation.
C) can itself performs the relocation of its address-sensitive portions.
D) all of the above
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option A
Solution: A non-relocatable program is one which can not be made to execute in any area of storage other than the one designated for it at the time of its coding or translation.


Q 56. Which of the following are(is) Language Processor(s)
A) assembles
B) compilers
C) interpreters
D) All of the above
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question


Q 57. In which addressing mode the effective address of the operand is the contents of a register specified in the instruction and after accessing the operand, the contents of this register is incremented to point to the next item in the list?
A) index addressing
B) indirect addressing
C) auto increment
D) auto decrement
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option C
No explanation is given for this question


Q 58. The memory allocation scheme subject to “external” fragmentation is
A) segmentation
B) swapping
C) pure demand paging
D) multiple contiguous fixed partitions
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option A
Solution: The memory allocation scheme subject to “external” fragmentation is segmentation.


Q 59. While working with MS-DOS, which command will you use to transfer a specific file from one disk to another?
A) DISKCOPY
B) COPY
C) RENAME
D) FORMAT
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option B
Solution: Working with MS-DOS, ‘COPY’ command will you use to transfer a specific file from one disk to another?


Q 60. What is the name of the operating system for the laptop computer called MacLite?
A) Windows
B) DOS
C) MS-DOS
D) OZ
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option D
Solution: OZ operating system for the laptop computer called MacLite.


Q 61. In which addressing mode the contents of a register specified in the instruction are first decremented, and then these contents are used as the effective address of the operands?
A) index addressing
B) indirect addressing
C) auto increment
D) auto decrement
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option D
Solution: Auto decrement mode the contents of a register specified in the instruction are first decremented, and then these contents are used as the effective address of the operands


Q 62. What is the name given to the values that are automatically provided by software to reduce keystrokes and improve a computer user’s productivity?
A) Defined values
B) Fixed values
C) Default values
D) Special values
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option C
Solution: Default values are automatically provided by software to reduce keystrokes and improve a computer user’s productivity.


Q 63. Page stealing
A) is a sign of an efficient system
B) is taking page frames from other working sets
C) should be the tuning goal
D) is taking larger disk spaces for pages paged out
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option B
Solution: Page stealing is taking page frames from other working sets


Q 64. In MS-DOS 5.0, which is the number that acts as a code to uniquely identify the software product?
A) MS
B) DOS
C) MS DOS
D) 5
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option D
Solution: In MS-DOS 5.0, 5 is the number that acts as a code to uniquely identify the software product?


Q 65. Bug means
A) A logical error in a program
B) A difficult syntax error in a program
C) Documenting programs using an efficient documentation tool
D) All of the above
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option A
Solution: A software bug is an error, flaw, failure or fault in a computer program or system that causes it to produce an incorrect or unexpected result, or to behave in unintended ways.


Q 66. Memory management is :
A) not used in modern operating system
B) replaced with virtual memory on current systems
C) not used on multiprogramming systems
D) critical for even the simplest operating systems
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option D
Solution: Memory management is critical for even the simplest operating systems


Q 67. The initial value of the semaphore that allows only one of the many processes to enter their critical sections, is
A) 8
B) 1
C) 16
D) 0
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option B
Solution: The initial value of the semaphore that allows only one of the many processes to enter their critical sections, is 1.


Q 68. The Register – to – Register (RR) instructions
A) have both their operands in the main store.
B) which perform an operation on a register operand and an operand which is located in the main store, generally leaving the result in the register, except in the case of store operation when it is also C) which perform indicated operations on two fast registers of the machine and leave the result in one of the registers.
D) all of the above
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option C
Solution: The Register – to – Register (RR) instructions which perform indicated operations on two fast registers of the machine and leave the result in one of the registers.


Q 69. A page fault
A) is an error is a specific page
B) occurs when a program accesses a page of memory
C) is an access to a page not currently in memory
D) is a reference to a page belonging to another program
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option C
Solution: A page fault (sometimes called #PF, PF or hard fault) is a type of exception raised by computer hardware when a running program accesses a memory page that is not currently mapped by the memory management unit (MMU) into the virtual address space of a process.


Q 70. An algorithm is best described as
A) A computer language
B) A step by step procedure for solving a problem
C) A branch of mathematics
D) All of the above
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option B
Solution: An algorithm is best described as a step by step procedure for solving a problem

Related Posts

If you like CBSEToaday and would like to contribute, you can also write an article using submit article or mail your article to contribute@cbsetoday.com See your article appearing on the cbsetoday.com main page and help other students/teachers.