Operating System MCQ -set 1

Operating system MCQ set 1 for all Computer Science students. These multiple-choice questions are based on the principle of Operating system implemented in various OS like Windows and Linux.

Q 1. Under multiprogramming, turnaround time for short jobs is usually _____ and that for long jobs is slightly _____.
A) lengthened; shortened
B) shortened; lengthened
C) shortened; shortened
D) lengthened; lengthened
E) None of the above

Show Answer

Answer: Option B
Solution: Under multiprogramming, turnaround time for short jobs is usually shortened and that for long jobs is slightly lengthened.


Q 2. The most common systems security method is
A) passwords
B) encryption
C) firewall
D) all of the above
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option A
Solution: The most common systems security method is passwords.
Password : A password is a string of characters used for authenticating a user on a computer system. Most passwords are comprised of several characters, which can typically include letters, numbers, and most symbols, but not spaces.


Q 3. Two basic types of operating systems are:
A) sequential and direct
B) batch and timesharing
C) sequential and realtime
D) batch and interactive
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question


Q 4. Daisy chain is a device for
A) connecting a number of controllers to a device
B) connecting a number of devices to a controller
C) interconnecting a number of devices to a number of controllers
D) all of the above
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option B
Solution: A daisy chain is an interconnection of computer devices, peripherals, or network nodes in series, one after another. It is the computer equivalent of a series electrical circuit.


Q 5. In analyzing the compilation of PL/I program, the term “Machine independent optimization” is associated with
A) recognition of basic syntactic constructs through reductions
B) recognition of basic elements and creation of uniform symbols
C) creation of more optional matrix
D) use of macro processor to produce more optimal assembly code
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option C
No explanation is given for this question


Q 6. An instruction in a programming language that is replaced by a sequence of instructions prior to assembly or compiling is known as
A) procedure name
B) macro
C) label
D) literal
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option B
Solution: An instruction in a programming language that is replaced by a sequence of instructions prior to assembly or compiling is known as macro.


Q 7. A program
A) is a device that performs a sequence of operations specified by instructions in memory.
B) is the device where information is stored
C) is a sequence of instructions
D) is typically characterized by interactive processing and time of the CPU
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option C
Solution: A program is a sequence of instructions


Q 8. A self-relocating program is one which
A) cannot be made to execute in any area of storage other than the one designated for it at the time of its coding or translation.
B) consists of a program and relevant information for its relocation.
C) can itself performs the relocation of its address-sensitive portions.
D) All of the above
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option C
No explanation is given for this question


Q 9. Banker’s algorithm for resource allocation deals with
A) deadlock prevention
B) deadlock avoidance
C) deadlock recovery
D) mutual exclusion
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option B
Solution: The Banker algorithm, sometimes referred to as the detection algorithm, is a resource allocation and deadlock avoidance algorithm developed by Edsger Dijkstra that tests for safety by simulating the allocation of predetermined maximum possible amounts of all resources, and then makes an “s-state” check to test for possible deadlock conditions for all other pending activities, before deciding whether allocation should be allowed to continue.


Q 10. A sequence of instructions, in a computer language, to get the desired result, is known as
A) Algorithm
B) Decision Table
C) Program
D) All of the above
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option C
Solution: A sequence of instructions, in a computer language, to get the desired result, is known as program


Q 11. Which, of the following, is true for testing and debugging?
A) Testing checks for logical errors in the programs, while debugging is a process of correcting those errors in the program
B) Testing detects the syntax errors in the program while debugging corrects those errors in the program
C) Testing and debugging indicate the same thing
D) All of the above
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option A
No explanation is given for this question


Q 12. Information in a memory that is no longer valid or wanted is known as
A) non-volatile
B) volatile
C) surplus
D) garbage
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option D
Solution: Information in a memory that is no longer valid or wanted is known as garbage.


Q 13. Which of the following filename extension suggests that the file is a backup copy of another file?
A) .txt
B) .com
C) .bas
D) .bak
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option D
Solution: In computing, “.bak” is a filename extension commonly used to signify a backup copy of a file.
When a program is about to overwrite an existing file (for example, when the user saves the document they are working on), the program may first make a copy of the existing file, with .bak appended to the filename. This common .bak naming scheme makes it possible to retrieve the original contents of the file. In a similar manner, a user may also manually make a copy of the file before the change and append .bak to the filename.


Q 14. Relocation bits used by relocating loader are specified (generated) by
A) Relocating loader itself
B) Linker
C) Assembler or translator
D) Macro processor
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option B
Solution: Relocation bits used by relocating loader are specified (generated) by linker


Q 15. Which of the following statements is false?
A) a process scheduling algorithm is preemptive if the CPU can be forcibly removed from a process
B) time sharing systems generally use preemptive CPU scheduling
C) response time are more predictable in preemptive systems than in non preemptive systems
D) real time systems generally use non-preemptive CPU scheduling
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question


Q 16. Non-modifiable procedures are called
A) serially usable procedures
B) concurrent procedures
C) reentrant procedures
D) topdown procedures
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option C
No explanation is given for this question


Q 17. The instruction register
A) is a hardware memory device which denotes the location of the current instruction being executed.
B) is a group of electrical circuits (hardware), that performs the intent of instructions fetched from memory.
C) contains the address of the memory location that is to be read from or stored into.
D) contains a copy of the designated memory location specified by the MAR after a “read” or the new contents of the memory prior to a “write”.
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option B
Solution: The instruction register is a group of electrical circuits (hardware), that performs the intent of instructions fetched from memory.


Q 18. Which of the following scheduling objectives should be applied to the following: the system should admit jobs to create a mix that will keep most devices busy
A) to be fair
B) to balance resource utilization
C) to obey priorities
D) to be predictable
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option B
No explanation is given for this question


Q 19. Multiprogramming systems:
A) are easier to develop than single programming system
B) execute each job faster
C) execute more jobs in the same time period
D) are used only on large mainframe computers
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option C
Solution: Multitasking has the same meaning of multiprogramming but in a more general sense, as it refers to having multiple (programs, processes, tasks, threads) running at the same time. This term is used in modern operating systems when multiple tasks share a common processing resource (e.g., CPU and Memory).


Q 20. Backups should be done
A) daily for most installations
B) weekly for most installations
C) as several image copies, followed by an incremental
D) as several incrementals, followed by an image copy
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option D
Solution: Backups should be done as several incrementals, followed by an image copy


Q 21. In an absolute loading scheme, which loader function is accomplished by assembler.
A) Reallocation
B) Allocation
C) Linking
D) Loading
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option A
No explanation is given for this question


Q 22. The command interpreter
A) is usually the primary user interface
B) requires fixed format commands
C) is menu drive
D) is quite different from the SCL interpreter
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option A
Solution: The command interpreter is usually the primary user interface


Q 23. A task in a blocked state
A) is executable
B) is running
C) must still be placed in the run queues
D) is waiting for same temporarily unavailable resources
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option D
Solution: A task in a blocked state is waiting for same temporarily unavailable resources


Q 24. System maintenance:
A) is usually not necessary
B) is necessary on all systems, regardless of how good
C) is not required if the system is well written
D) always requires several programs
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option B
Solution: System maintenance is necessary on all systems, regardless of how good


Q 25. Which of the following statements is not true about the FORTRAN language?
A) FORTRAN is a high level language
B) A FORTRAN program, written for the IBM-PC, is totally different from a FORTRAN program written for execution on the SUN machine
C) FORTRAN is extensively used to write programs for performing scientific computations
D) All of the above
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option B
No explanation is given for this question


Q 26. A linker
A) creates a load module
B) is not necessary with variable partitions
C) must be run after the loader
D) is not needed with a good compiler
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option A
Solution: A linker creates a load module


Q 27. Uniform Symbols Table
A) contains all constants in the program
B) a permanent table of decision rules in the form of patterns for matching with the uniform symbol table to discover syntactic structure
C) consists of a full or partial list of the token’s as they appear in the program. Created by Lexical analysis and used for syntax analysis and interpretation
D) a permanent table which lists all key words and special symbols of the language in symbolic form
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option C
Solution: Uniform Symbols Table consists of a full or partial list of the token’s as they appear in the program. Created by Lexical analysis and used for syntax analysis and interpretation


Q 28. In which of the storage placement strategies a program is placed in the smallest available hole in the main memory?
A) best fit
B) first fit
C) worst fit
D) buddy
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option A
No explanation is given for this question


Q 29. In which addressing mode, the effective address of the operand is generated by adding a constant value to the contents of register?
A) absolute mode
B) indirect mode
C) immediate mode
D) index mode
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question


Q 30. The higher versions of the operating systems are so written that programs designed for earlier versions can still be run. What is it called?
A) Upgradability
B) Upward mobility
C) Universality
D) Upward compatibility
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option D
Solution: Refers to software that runs not only on the computer for which it was designed, but also on newer and more powerful models. For example, a program designed to run on an Intel 386 microprocessor, which also runs on a Pentium, is upward compatible. Upward compatibility is important because it means you can move to a newer, larger, and more sophisticated computer without converting your data.


Q 31. If special forms are needed for printing the output, the programmer specifies these forms through?
A) JCL
B) JPL
C) Utility programs
D) Load modules
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option A
Solution: Job Control Language (JCL) is a name for scripting languages used on IBM mainframe operating systems to instruct the system on how to run a batch job or start a subsystem.
More specifically, the purpose of JCL is to say which programs to run, using which files or devices for input or output, and at times to also indicate under what conditions to skip a step.


Q 32. Which policy replace a page if it is not in the favoured subset of a process’s pages?
A) FIFO
B) LRU
C) LFU
D) Working set
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question


Q 33. Which of the following can be accesses by transfer vector approach of linking?
A) External data segments
B) External subroutines
C) Data located in other procedures
D) All of the above
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option B
No explanation is given for this question


Q 34. Which of the following terms refers to the degree to which data in a database system are accurate and correct?
A) data security
B) data validity
C) data independence
D) data integrity
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option D
Solution: Data integrity is a fundamental component of information security. In its broadest use, �data integrity� refers to the accuracy and consistency of data stored in a database, data warehouse, data mart or other construct.


Q 35. In analyzing the compilation of PL/I program, the term “Syntax analysis” is associated with
A) recognition of basic syntactic constructs through reductions
B) recognition of basic elements and creation of uniform symbols
C) creation of more optional matrix
D) use of macro processor to produce more optimal assembly code
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option A
No explanation is given for this question


Q 36. A hardware device that is capable of executing a sequence of instructions, is known as
A) CPU
B) ALU
C) CU
D) Processor
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option D
Solution: A hardware device that is capable of executing a sequence of instructions, is known as processor


Q 37. Which of following is/are the advantage(s) of modular programming?
A) The program is much easier to change
B) Modules can be reused in other programs
C) Easy debugging
D) Easy to compile
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option A
No explanation is given for this question


Q 38. The function(s) performed by the paging software is (are)
A) Implementation of the access environment for all programs in the system
B) Management of the physical address space
C) Sharing and protection
D) All of the above
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question


Q 39. A compiler for a high-level language that runs on one machine and produces code for a different machine is called
A) optimizing compiler
B) one pass compiler
C) cross compiler
D) multipass compiler
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option C
Solution: A compiler for a high-level language that runs on one machine and produces code for a different machine is called cross compiler.


Q 40. A critical region is
A) a program segment that has not been proved bug-free
B) a program segment that often causes unexpected system crashes
C) a program segment where shared resources are accessed
D) one which is enclosed by a pair of P and V operations on semaphores
E) none is the above
Show Answer

Answer: Option D
Solution: A critical region is one which is enclosed by a pair of P and V operations on semaphores


Q 41. Assembler language
A) is usually the primary user interface
B) requires fixed-format commands
C) is a mnemonic form of machine language
D) is quite different from the SCL interpreter
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option C
Solution: Assembler language is a mnemonic form of machine language


Q 42. The primary job of the operating system of a computer is to
A) command resources
B) manage resources
C) provide utilities
D) be user friendly
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option B
Solution: The primary job of the operating system of a computer is to manage resources


Q 43. Which of the following is a measure to test how good or bad a modular design is
A) Module strength
B) Module coupling
C) Static analysis
D) All of the above
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option A
No explanation is given for this question


Q 44. The Operating system manages
A) Memory
B) Processor
C) Disks and I/O devices
D) All of the above
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question


Q 45. The primary purpose of an operating system is to:
A) make computer easier to use
B) keep system programmers employed
C) make the most efficient use of the hardware
D) allow people to sue the computers
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option A
Solution: The primary purpose of an operating system is to make computer easier to use.


Q 46. Which of the following is true about pseudocode
A) A machine language
B) An assembly language
C) A high-level language
D) All of the above
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option E
No explanation is given for this question


Q 47. The principles of structured programming forbid the use of
A) WHILE-DO
B) GOTO
C) IF-THEN-ELSE
D) DO-WHILE
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option B
No explanation is given for this question


Q 48. Which of the following capabilities is required for a system program to execute more than one program at a time?
A) word processing
B) compiling
C) virtual memory
D) multitasking
E) None of the above
Show Answer

Answer: Option D
Solution: In computing, multitasking is the concurrent execution of multiple tasks (also known as processes) over a certain period of time. New tasks can interrupt already started ones before they finish, instead of waiting for them to end. As a result, a computer executes segments of multiple tasks in an interleaved manner, while the tasks share common processing resources such as central processing units (CPUs) and main memory.


Q 49. For Windows 10, Microsoft released _________ in place of MS Paint.
A) Paint 10
B) New MS Paint
C) Paint 3D
D) Universal Paint
Show Answer

Answer: Option C
Solution: In the April 2017 “Creators Update” for Windows 10, Microsoft released Paint 3D, a revamp of Paint built on Universal Windows Platform.


Q 50. Which of the key is used to close the active window?
A) Ctrl+F4
B) Alt+F4
C) Alt+F6
D) Ctrl+F5
Show Answer

Answer: Option B
Solution: Alt+F4 closes the current window.

Related Posts

If you like CBSEToaday and would like to contribute, you can also write an article using submit article or mail your article to contribute@cbsetoday.com See your article appearing on the cbsetoday.com main page and help other students/teachers.