MCQ on Operating System set-2

Q 1. The ……. contains commands associated with the My Computer window
A) Standard menu
B) Start menu
C) System menu
D) None of the above

Show Answer

Answer: Option C
No explanation is given for this question


Q 2. ……. is the layer of a computer system between the hardware and the user program
A) Operating environment
B) Operating system
C) System environment
D) None of these
Show Answer

Answer: Option B
No explanation is given for this question


Q 3. Which is the layer of a computer system between the hardware and the user program
A) Operating environment
B) Operating system
C) System environment
D) None
Show Answer

Answer: Option B
No explanation is given for this question


Q 4. When you start up the computer the boot up storage at which the BIOS versions manufacturer and data are displayed on the monitor is called
A) Bootstrap
B) Power on self test (POST)
C) System configuration
D) Kernel loading
Show Answer

Answer: Option B
No explanation is given for this question


Q 5. The operating system is the most common type of …… Software
A) Communication
B) Application
C) System
D) Word processing software
Show Answer

Answer: Option C
No explanation is given for this question


Q 6. Which of the following is/are external commands?
A) Edit
B) Label
C) Sys
D) All of above
Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question


Q 7. Which is not an external command?
A) Edit
B) XCOPY
C) Sys
D) None of the above
Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question


Q 8. Which of the following is not essential to shut down your computer?
A) Save all opened files
B) Close all running applications
C) Switch off monitor
D) Cut off the power supply
Show Answer

Answer: Option C
No explanation is given for this question


Q 9. What is Dr. Watson?
A) IT Expert
B) Diagnosis tool
C) Surgeon
D) None
Show Answer

Answer: Option B
Solution: Dr. Watson is a diagnostic tool that gathers information about your computer when a problem occurs with a program. The information gathered by Dr. Watson is called a snapshot. The snapshot includes information that: Identifies the program that has a problem.


Q 10. You can move a window to a different position on your screen by dragging it by its
A) Move handle
B) Tail
C) Status bar
D) Title bar
Show Answer

Answer: Option A
No explanation is given for this question


Q 11. A bar that inform you the available options in your computer, opened applications, background running applications and can be used to switch between applications quickly is
A) Menu bar
B) Tool bar
C) Status bar
D) Task bar
Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question


Q 12. Which components appear in the initial windows start up display?
A) Dialog box
B) Task bar
C) Start menu
D) All of the above
Show Answer

Answer: Option B
Solution: A taskbar is an element of a graphical user interface which has various purposes. It typically shows which programs are currently running.


Q 13. Taskbar is used for
A) Navigation program
B) Switching between program
C) Start a program
D) All of above
Show Answer

Answer: Option D
Solution: Answer: Taskbar is used to launch an application through the start menu. It displays all the opened applications and files. It is used to set taskbar and desktop properties.


Q 14. To install the new font in window XP
A) Start -> setting -> control panel -> font
B) Start -> setting -> control panel -> font -> install new font
C) Start -> control panel -> font -> install new font
D) Start -> setting -> font
Show Answer

Answer: Option B
No explanation is given for this question


Q 15. When a peripheral device needs immediate attention from the operating system, it generates a(n)
A) Interrupt
B) Spool
C) Stack
D) Page file
Show Answer

Answer: Option A
No explanation is given for this question


Q 16. Underlined text, such as text and folder names is referred to as
A) Hyperlink
B) Menu
C) Source drive
D) None of these
Show Answer

Answer: Option A
No explanation is given for this question


Q 17. Which of the following is suitable after you install new drivers?
A) Shut Down
B) Restart
C) Sleep
D) Hibernate
Show Answer

Answer: Option B
No explanation is given for this question


Q 18. Windows displays various options to shutdown. Which is suitable at the end of day?
A) Shut Down
B) Restart
C) Sleep
D) Hibernate
Show Answer

Answer: Option A
No explanation is given for this question


Q 19. Which of the following shutdown method is often called Warm Boot?
A) Shut Down
B) Restart
C) Sleep
D) Hibernate
Show Answer

Answer: Option B
No explanation is given for this question


Q 20. ______ is most often done after fixing a problem, adding a new program or making configuration change
A) Shut Down
B) Restart
C) Sleep
D) Hibernate
Show Answer

Answer: Option B
No explanation is given for this question


Q 21. ___ is a compromise mode between Shut Down and Sleep mode because it does not consume power and remembers the current state of your desktop
A) Shut Down
B) Restart
C) Sleep
D) Hibernate
Show Answer

Answer: Option D
Solution: This option was designed for laptops and might not be available for all PCs. (For example, PCs with InstantGo don’t have the hibernate option.) Hibernate uses less power than sleep and when you start up the PC again, you�re back to where you left off (though not as fast as sleep).
Use hibernation when you know that you won’t use your laptop or tablet for an extended period and won’t have an opportunity to charge the battery during that time. First check to see if this option is available on your PC and if it is, turn it on.
Source : microsoft.com


Q 22. You should choose this mode if you don’t know how long you won’t use your computer but want to have the same desktop state when you resume
A) Shut Down
B) Restart
C) Sleep
D) Hibernate
Show Answer

Answer: Option D
Solution: This option was designed for laptops and might not be available for all PCs. (For example, PCs with InstantGo don’t have the hibernate option.) Hibernate uses less power than sleep and when you start up the PC again, you�re back to where you left off (though not as fast as sleep).
Use hibernation when you know that you won’t use your laptop or tablet for an extended period and won’t have an opportunity to charge the battery during that time. First check to see if this option is available on your PC and if it is, turn it on.
Source : microsoft.com


Q 23. The category of operating system that you most likely have running on your PDA computer is a ……. Operating system
A) Real time
B) Single user, single task
C) Single user, multitask
D) Multiuser, multitask
Show Answer

Answer: Option B
No explanation is given for this question


Q 24. Running multiple programs at the same time is called:
A) Multitasking
B) Foreground tasking
C) Single tasking
D) Symmetric
Show Answer

Answer: Option A
Solution: Multitasking, in an operating system, is allowing a user to perform more than one computer task (such as the operation of an application program) at a time. The operating system is able to keep track of where you are in these tasks and go from one to the other without losing information.


Q 25. What is the meaning of “Hibernate” in Windows XP/Windows 7?
A) Restart the Computer in safe mode
B) Restart the Computer in hibernate mode
C) Shutdown the Computer terminating all the running applications
D) Shutdown the Computer without closing the running applications
Show Answer

Answer: Option D
Solution: The computer saves the current state of the system from the computer’s RAM to the hard disk, then shuts down. When the computer is restarted, instead of going through the typical boot sequence, the previously saved state is automatically loaded into the RAM. The open windows and running programs from your previous session appear just as they were when the computer entered Hibernate mode. Basically, Hibernate mode acts like Standby mode, except the computer can be completely turned off.
Source : techterms.com


Q 26. The function of Dir/W is
A) Show all details of file
B) Show only file name and directory name
C) Shows only directory
D) All of the above
Show Answer

Answer: Option B
No explanation is given for this question


Q 27. Page stealing
A) Is a sign of an efficient system
B) Is taking page frame from other working sets
C) Should be the turning goal
D) Is taking layer disk space for page in page out
Show Answer

Answer: Option B
No explanation is given for this question


Q 28. What do you mean by dialog box?
A) Interactive message box
B) Group of options
C) Set of controls
D) All of the above
Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question


Q 29. Dial up connection allows you to
A) Connect ISP
B) Internet
C) Server
D) All of above
Show Answer

Answer: Option A
Solution: A dial-up connection is established when two or more communication devices use a public switched telephone network (PSTN) to connect to an Internet service provider (ISP).


Q 30. To properly exit Windows
A) Click the stop button on the desktop
B) Click the exit button on the desktop
C) Select shut down from Start menu
D) None of above
Show Answer

Answer: Option C
No explanation is given for this question


Q 31. Which is not a system tool?
A) Folder
B) Backup
C) Scandisk
D) Format
Show Answer

Answer: Option A
No explanation is given for this question


Q 32. A utility that can be used to minimize the number of fragmented files and enhance the speed
A) Disk space
B) Defrag
C) Scandisk
D) Double space
Show Answer

Answer: Option B
No explanation is given for this question


Q 33. To change the volume label
A) Vol
B) Label
C) Scandisk
D) None
Show Answer

Answer: Option B
No explanation is given for this question


Q 34. Which of the following is a disk compression tools?
A) Drive space
B) Defragmenter
C) Scandisk
D) None of the above
Show Answer

Answer: Option A
No explanation is given for this question


Q 35. To save your computer from viruses you will do
A) Install antivirus software and run it
B) Make physical safe for the removal disk
C) Scan the removable disk before using it
D) All of the above
Show Answer

Answer: Option A
Solution: Antivirus software, or anti-virus software, also known as anti-malware, is a computer program used to prevent, detect, and remove malware. Antivirus software was originally developed to detect and remove computer viruses,


Q 36. How can you optimize performance of your computer?
A) Delete unused files
B) Defrag disk
C) Scan for virus
D) All of above
Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question


Q 37. Scandisk
A) Checks the disk
B) Give information about disk
C) Run from DOS mode
D) All of the above
Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question


Q 38. Recently used application file list appears in the Windows operating system
A) Setting menu
B) Documents menu
C) Run dialog box
D) Programs menu
Show Answer

Answer: Option B
No explanation is given for this question


Q 39. ……. are specially designed computer chips that reside inside other devices, such as your car or electric thermostat
A) Server
B) Embedded computer
C) Robotic computer
D) Mainframes
Show Answer

Answer: Option B
No explanation is given for this question


Q 40. The title bar always displays on
A) Top of the open windows
B) Left side of the open window
C) Right side of the open window
D) All of above
Show Answer

Answer: Option A
No explanation is given for this question


Q 41. Which of the following is used to display the content of a certain drive or folder?
A) Click the drive or folder while holding down the Alt key
B) Triple click the drive or folder
C) Right click the drive or folder
D) Double click the drive or folder
Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question


Q 42. Which of the following file menu option saves document to disk?
A) Save
B) Create
C) Rename
D) All of above
Show Answer

Answer: Option A
No explanation is given for this question


Q 43. Booting means
A) Restarting computer
B) Installing program
C) Removing errors
D) Switch off
Show Answer

Answer: Option A
Solution: To boot a computer is to load an operating system into the computer’s main memory or random access memory (RAM). Once the operating system is loaded, it’s ready for users to run applications.


Q 44. When you rename a file five times then the number of file in the disk is
A) 1
B) 2
C) 3
D) 5
Show Answer

Answer: Option A
No explanation is given for this question


Q 45. When you open my computer on desktop you see the information of
A) Hard disk
B) CD
C) Removable disk
D) All of the above
Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question


Q 46. ……. is an intermediate storage for deleted files
A) My computer
B) My documents
C) Recycle bin
D) None of above
Show Answer

Answer: Option C
Solution: In computing, the Trash (also known as the Recycle Bin in Windows and by other names in other operating systems ) is temporary storage for files that have been deleted in a file manager by the user, but not yet permanently erased from the file system. Typically, a recycle bin is presented as a special file directory to the user, allowing the user to browse deleted files, undelete those that were deleted by mistake, or delete them permanently (either one by one, or by the “Empty Trash” function).


Q 47. We can start the application from?
A) Log off
B) Network place
C) Recycle bin
D) Run
Show Answer

Answer: Option D
Solution: On the Microsoft Windows operating system, the Run command is used to directly open an application or document whose path is known. It functions more or less like a single-line command line interface


Q 48. Which of the following is not process states?
A) New
B) Running
C) Ready
D) Finished
Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question


Q 49. In DOS, the maximum length of filename is
A) 5
B) 8
C) 11
D) 10
Show Answer

Answer: Option B
Solution: The older MS-DOS FAT file system supports a maximum of 8 characters for the base file name and 3 characters for the extension, for a total of 12 characters including the dot separator. This is commonly known as an 8.3 file name.


Q 50. The question mark (?) indicates in file searching
A) A single character
B) A group of character
C) Questions
D) None of above
Show Answer

Answer: Option A
No explanation is given for this question


Q 51. Save operation means
A) Put data into processor
B) Put data into internal memory
C) Put data into secondary storage
D) Put data into monitor
Show Answer

Answer: Option C
No explanation is given for this question


Q 52. CAD software is most likely to be used by
A) Web designer
B) Engineers
C) Project Manager
D) Magazine Editor
Show Answer

Answer: Option B
Solution: Computer-aided design (CAD) is the use of computer systems to aid in the creation, modification, analysis, or optimization of a design. CAD software is used to increase the productivity of the designer, improve the quality of design, improve communications through documentation, and to create a database for manufacturing.


Q 53. A spooler is a
A) Location in memory that maintains the contents of documents until it prints out
B) Queue of print job that are waiting to print
C) Program that coordinates the print job that are waiting to process
D) Message sent from the printer to the operating system when a print job is completed
Show Answer

Answer: Option C
Solution: A program that controls spooling — putting jobs on a queue and taking them off one at a time. Most operating systems come with one or more spoolers, such as a print spooler for spooling documents. In addition, some applications include spoolers. Many word processors, for example, include their own print spooler.
A good print spooler should allow you to change the order of documents in the queue and to cancel specific print jobs.
Source : webopedia.com


Q 54. The problem with …. file is that they slow your computer’s operation
A) Fragmented
B) Formatted
C) Program
D) All of above
Show Answer

Answer: Option A
Solution: In computer storage, fragmentation is a phenomenon in which storage space is used inefficiently, reducing capacity or performance and often both. The exact consequences of fragmentation depend on the specific system of storage allocation in use and the particular form of fragmentation.


Q 55. User action such as keystroke or mouse click are referred to as
A) Interrupt
B) Tasks
C) Processes
D) Event
Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question


Q 56. Which is not external command?
A) Doskey
B) Verify
C) Print
D) Find
Show Answer

Answer: Option B
No explanation is given for this question


Q 57. What is the method of handling deadlocks?
A) Use a protocol to ensure that the system will never enter a deadlock state
B) Allow the system to enter the deadlock state and then recover
C) Pretend that deadlocks never occur in the system
D) All of the Above
Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question


Q 58. To delete a file without allowing it to store in recycle bin
A) Press Delete key
B) Press Shift + Delete key
C) Press Ctrl + Delete key
D) Press Alt + Delete key
Show Answer

Answer: Option B
No explanation is given for this question


Q 59. Operating system is a ……
A) System software
B) Application software
C) Presentation software
D) Database software
Show Answer

Answer: Option A
Solution: An operating system (OS) is system software that manages computer hardware and software resources and provides common services for computer programs.


Q 60. To display a shortcut menu for an object you use
A) Click the object
B) Right click the object
C) Point the object and press Ctrl+P
D) Touch the object on the screen with your finger
Show Answer

Answer: Option B
No explanation is given for this question


Q 61. Which of the following separates primary file and extension is
A) Dot
B) Period
C) Point
D) All of the above
Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question


Q 62. In Microsoft windows, the graphical pattern on the desktop used as background for windows is
A) Icons
B) Wall paper
C) Picture
D) Background
Show Answer

Answer: Option B
Solution: More commonly referred to as a desktop background in Windows, a wallpaper is an image that is used as a backdrop on any graphical user interface that has a desktop. More plainly, it is the picture or pattern you see on the main screen after your computer has booted up.


Q 63. All of the following are task performed by the operating system except
A) Managing hardware on the computer
B) Controlling the access that application program has to the CPU
C) Performing housekeeping task like file compression and disk defragmentation
D) Provides an interface for user to interact with computer
Show Answer

Answer: Option C
No explanation is given for this question


Q 64. Which of the following is not an operating system?
A) CP / M
B) Unix
C) Pascal
D) MS DOS
Show Answer

Answer: Option C
No explanation is given for this question


Q 65. Operating system is like a
A) Government
B) Police
C) Parliament
D) All of above
Show Answer

Answer: Option A
No explanation is given for this question


Q 66. Underlined character on the menu or dialog box known as
A) Hot spot
B) Hot key
C) Pane
D) Underline word
Show Answer

Answer: Option B
No explanation is given for this question


Q 67. Which key deletes text before, or to the left, of the insertion point?
A) PageUp
B) Delete
C) PageDown
D) BackSpace
Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question


Q 68. The chunks of a memory are known as
A) Sector
B) Offset
C) Page
D) Frame
Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question


Q 69. Start / restart the computer is called
A) Exit
B) Run
C) Option
D) Boot
Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question


Q 70. Which file is transferred when computer is start up?
A) Document
B) Program files
C) Operating system
D) System files
Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question

Related Posts

If you like CBSEToaday and would like to contribute, you can also write an article using submit article or mail your article to contribute@cbsetoday.com See your article appearing on the cbsetoday.com main page and help other students/teachers.