CSS – Multiple Choice Questions – set-1

Q 1. What is css stands for
A) Color Style Sheets
B) Cascade Sheets Style
C) Cascade Style Sheet
D) Cascading Style Sheets

Show Answer

Answer: Option D
Solution: CSS stands for Cascading Style Sheets.

Q 2. In css what does h1 can be called as
A) Selector
B) Attribute
C) Value
D) Tag

Show Answer

Answer: Option A
No explanation is given for this question

Q 3. In css what does �color:red� can be called as
A) Selector
B) Rule
C) Declaration
D) None of the above

Show Answer

Answer: Option C
No explanation is given for this question

Q 4. Which of the following attributes is used to specify elements to bind style rules to?
A) id
B) class
C) tag
D) all of the mentioned

Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question

Q 5. ________ selectors, which are used to specify a rule to bind to a particular unique element
A) id
B) class
C) tag
D) both (B) and (C)

Show Answer

Answer: Option A
No explanation is given for this question

Q 6. In css what does �font-size� can be called as
A) Selector
B) Rule
C) Property
D) Property-Name

Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question

Q 7. _________ selectors, which are used to specify a group of elements
A) id
B) class
C) tag
D) both (B) and (C)

Show Answer

Answer: Option B
No explanation is given for this question

Q 8. __________ implementation that introduced text, list, box, margin, border, color, and background properties.
A) css
B) html
C) ajax
D) php

Show Answer

Answer: Option A
No explanation is given for this question

Q 9. Is it the best way to include H1 heading only one time in the web page. State true or false.
A) True
B) False

Show Answer

Answer: Option A
Solution: It is good pratice to inlcude H1 heading only once and to use H2-H6 heading in others areas.

Q 10. Is it the best way to include H1 heading only one time in the web page. State true or false.
A) True
B) False

Show Answer

Answer: Option A
Solution: It is good pratice to inlcude H1 heading only once and to use H2-H6 heading in others areas.

Q 11. Which of the following element is used by the filter property to blur the images?
A) opaque()
B) scatter()
C) scatter()
D) all of the mentioned

Show Answer

Answer: Option C
Solution: Blurs an element, for use by the filter property. Accepts a distance measurement within which pixels are randomly scattered. A value of 0 leaves the image as is.

Q 12. Which of the following function adjust the brightness of an element�s color, for use by the filter property?
A) contrast()
B) dark()
C) light()
D) brightness()

Show Answer

Answer: Option D
Solution: A value of 100% or decimal value of 1 leaves the image as is, while 0 produces black. Increasing the value from 1 or 100% brightens pixels from their original values.

Q 13. Which of the following function adjusts the difference between light and dark values, for use by the filter property?
A) contrast()
B) dark()
C) light()
D) brightness()

Show Answer

Answer: Option A
Solution: A value of 100% or a decimal value of 1 leaves the image as is, while 0 results in black. Increasing the value past 1 or 100% produces more dramatically stratified areas of light and dark.

Q 14. Which of the following function with filter property to create your own sophisticated effects on DOM elements?
A) create()
B) DOM()
C) custom()
D) none of the mentioned

Show Answer

Answer: Option C
No explanation is given for this question

Q 15. Which of the following function converts an element�s color to a shade of gray, for use by the filter property?
A) shade()
B) grayscale()
C) black()
D) brightness()

Show Answer

Answer: Option B
Solution: A decimal value between 0 and 1 or percentage up to 100% controls the extent of the gray effect.

Q 16. Which of the following function flips an element�s colors, for use by the filter property?
A) image()
B) flip()
C) invert()
D) contrast()

Show Answer

Answer: Option C
Solution: A decimal value between 0 and 1 or percentage up to 100% controls the extent of the color-negative effect, with 0.5 or 50% producing gray.

Q 17. Which of the following function applies a saturation effect to an element�s color, making it appear more or less vivid, for use by the filter property?
A) color()
B) saturation()
C) saturate()
D) none of the mentioned

Show Answer

Answer: Option B
Solution: A decimal value of 1 or percentage of 100% keeps the image as is, while increasing the amount produces more dramatically stratified hues.

Q 18. Which of the following function defines a linear gradient as a CSS image?
A) grayscale()
B) gradient()
C) image()
D) linear-gradient()

Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question

Q 19. Which of the following function two dimensional transformation in matrix format?
A) matrix()
B) matrix2d()
C) matrix3d()
D) perspective

Show Answer

Answer: Option A
No explanation is given for this question

Q 20. Which of the following function apply a sepia tinge to an element�s color, typical of old photographs, for use by the filter property?
A) grayscale()
B) sepia()
C) contrast()
D) brightness()

Show Answer

Answer: Option B
No explanation is given for this question

Q 21. Which of the following value is supposed to be a slightly bolder weight that standard bold in font attribute?
A) empasize
B) light
C) lighter
D) dark

Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question

Q 22. Which of the following property allows contextual adjustment of inter-glyph spacing, i.e. the spaces between the characters in text?
A) font-style
B) font-family
C) font-kerning
D) font-variant

Show Answer

Answer: Option C
No explanation is given for this question

Q 23. Which of the following is not a value for font-style property?
A) normal
B) italic
C) oblique
D) none of the above

Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question

Q 24. Which of the following value specifies whether the user agent is allowed to synthesize bold or oblique font faces when a font family lacks bold or italic faces?
A) font-weight
B) font-synthesis
C) font-kerning
D) font-variant

Show Answer

Answer: Option B
No explanation is given for this question

Q 25. Which of the following selects a normal, or small-caps face from a font family?
A) font-weight
B) font-synthesis
C) font-kerning
D) font-variant

Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question

Q 26. Which of the following is not a appropriate value for font-variant property?
A) inherit
B) default
C) large-caps
D) small-caps

Show Answer

Answer: Option C
No explanation is given for this question

Q 27. Which of the following property adjusts the font-size of the fallback fonts defined with font-family, so that the x-height is the same no matter what font is used?
A) default
B) font-size-fallback
C) font-adjust
D) font-size-adjust

Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question

Q 28. Which of the following Allows you to expand or condense the widths for a normal, condensed, or expanded font face?
A) font-style
B) font-stretch
C) font-expand
D) none of the mentioned

Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question

Q 29. Which of the following font-size-adjust is value used in calculating the size of the fallback fonts?
A) auto
B) number
C) count
D) none

Show Answer

Answer: Option B
No explanation is given for this question

Q 30. �font-style comes first than font-weight in font attribute�.State true or false.
A) True
B) False

Show Answer

Answer: Option B
Solution: Syntax:
font: font-weight font-style font-variant font-size/line-height font-family .

Q 31. What is the CSS Extension Prefixes for WebKit?
A) -webkit
B) -o-
C) -web
D) -chrome

Show Answer

Answer: Option A
No explanation is given for this question

Q 32. What is the CSS Property Equivalent for the attribute center
A) color
B) margin
C) align
D) none

Show Answer

Answer: Option B
Solution: Values for margin such as auto generally are used when centering blocks with textalign for content.

Q 33. What is the CSS Property Equivalent for the align attribute?
A) float
B) text-align
C) centre
D) both (A) and (B)

Show Answer

Answer: Option A
Solution: In the case of some elements such as , the CSS float property is more appropriate than text-align.

Q 34. What is the latest version of css available?
A) CSS2
B) CSS3
C) CSS3.1
D) CSS4

Show Answer

Answer: Option B
No explanation is given for this question

Q 35. What is the CSS Property Equivalent for the attribute ?
A) font-family
B) font-size
C) color
D) all of the mentioned

Show Answer

Answer: Option B
No explanation is given for this question

Q 36. What is the CSS Property Equivalent for the attribute
A) text-decoration:reappear
B) text-decoration:blink
C) text-decoration:no-text
D) none

Show Answer

Answer: Option C
No explanation is given for this question

Q 37. The first CSS specification to become an official W3C Recommendation is ___________
A) (X)HTML CSS
B) CSS level 2
C) CSS level 2.1
D) CSS level 1

Show Answer

Answer: Option D
Solution: The first CSS specification to become an official W3C Recommendation is CSS level 1, published on December 17, 1996. H�kon Wium Lie and Bert Bos are credited as the original developers.

Q 38. ________ first became a Candidate Recommendation on February 25, 2004, but it was reverted to a Working Draft on June 13, 2005 for further review.
A) CSS level 1
B) CSS level 2
C) CSS level 3
D) CSS level 2.1

Show Answer

Answer: Option D
Solution: CSS level 2 revision 1, often referred to as �CSS 2.1�, fixes errors in CSS 2, removes poorly supported or not fully interoperable features and adds already implemented browser extensions to the specification. To comply with the W3C Process for standardizing technical specifications, CSS 2.1 went back and forth between Working Draft status and Candidate Recommendation status for many years. CSS 2.1 first became a Candidate Recommendation on February 25, 2004, but it was reverted to a Working Draft on June 13, 2005 for further review.

Q 39. There is no single, integrated ____________________ because it is split into separate modules.
A) CSS1 specification
B) CSS2 specification
C) CSS3 specification
D) CSS4 specification

Show Answer

Answer: Option D
Solution: Here is no single, integrated CSS4 specification,[42] because it is split into separate modules. However, there are �level 4� modules.

Q 40. Unlike CSS 2, which is a large single specification defining various features?
A) CSS level 1
B) CSS level 2
C) CSS level 3
D) CSS level 2.1

Show Answer

Answer: Option C
Solution: Unlike CSS 2, which is a large single specification defining various features, CSS 3 is divided into several separate documents called �modules�. Each module adds new capabilities or extends features defined in CSS 2, preserving backward compatibility.

Q 41. ___________ describes CSS properties to manipulate the position of �ruby�, which are small annotations on top of or next to words, especially common in Chinese and Japanese.
A) align
B) ruby
C) lang
D) text-align

Show Answer

Answer: Option B
Solution: Ruby describes CSS properties to manipulate the position of �ruby�, which are small annotations on top of or next to words, especially common in Chinese and Japanese. They are often used to give the pronunciation or meaning of difficult ideograms.

Q 42. ___________ has a grammar but unlike traditional (X)HTML it is not defined with a document type definition.
A) CSS 1
B) CSS 2
C) CSS 2.1
D) CSS 3

Show Answer

Answer: Option C
Solution: CSS 2.1 has a grammar (www.w3.org/TR/CSS21/grammar.html) but unlike traditional (X)HTML it is not defined with a document type definition. Instead the CSS specification is a combination of prose and a grammar that could be used to build a simple parser.

Q 43. What will happen in this case?
h1 {color: red text-decoration: underline; font-style: italic;}

A) color: red, text-decoration: underline and font-style: italic all works
B) text-decoration: underline and font-style: italic works
C) color: red, text-decoration: underline works
D) only font-style: italic works

Show Answer

Answer: Option D
Solution: In this case, we should see the browser continue to parse the value of color as �red textdecoration:
underline� before it sees a closing semicolon. The font-style property that follows would then be used. Because the color property has an illegal value, it should be
ignored.

Q 44. What will happen in this case?
h1 {color: “green”;}

A) heading becomes green
B) heading becomes dark-green
C) error occors
D) nothings happen

Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question

Q 45. Which of the following is the correct way to applying style to a document?
A) Use an external style sheet, either by importing it or by linking to it
B) Directly embed a document-wide style in the head element of the document
C) Set an inline style rule using the style attribute directly on an element
D) All of the mentioned

Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question

Q 46. What does screen media type is used for?
A) For use with all devices
B) For use with handheld devices
C) For use with color computer screens
D) For use with television-type devices

Show Answer

Answer: Option C
No explanation is given for this question

Q 47. For Inline Style don�t need to reapply style information throughout the document and outside documents.State true or false.
A) True
B) False

Show Answer

Answer: Option B
No explanation is given for this question

Q 48. For document-Wide StyleCan easily control style document by document.State true or false.
A) True
B) False

Show Answer

Answer: Option A
No explanation is given for this question

Q 49. For External Style Sheets in some cases when @import is used, the browser may cause a rendering �flash� under slow loading conditions.State true or false.
A) True
B) False

Show Answer

Answer: Option A
No explanation is given for this question

Q 50. Which of the following measurement defines a measurement relative to a font�s x-height?
A) ex
B) em
C) pt
D) px

Show Answer

Answer: Option A
Solution: Defines a measurement relative to the height of a font in em spaces. Because an em unit is equivalent to the size of a given font, if you assign a font to 12pt, each em unit would be 12pt, thus 2em would be 24pt.

Q 51. Which of the following measurement defines a measurement as a percentage?
A) %
B) cm
C) em
D) in

Show Answer

Answer: Option A
Solution: Defines a measurement as a percentage. Percentages are denoted by a number followed by the % symbol and are always relative to another value such as length. Quite often they are used to specify some value relative to an inherited value from a parent element.

Q 52. Which of the following property sets the font size of text?
A) text-size
B) font-size
C) size
D) text

Show Answer

Answer: Option B
Solution: Syntax:
font-size: length | percentage | larger | smaller | xx-small | x-small | small | medium | large | x-large | xx-larger | inherit

Q 53. Which of the following property sets a variation of the specified or default font family?
A) height
B) font-weight
C) default
D) font-variant

Show Answer

Answer: Option D
Solution: Syntax:
font-variant: normal | small-caps | inherit

Q 54. Which of the following property defines labels for a list of items?
A) list-style-type
B) list-style-image
C) list-style
D) none of the above

Show Answer

Answer: Option A
Solution: Syntax:
list-style-type: disc | circle | square | decimal | decimal-leading-zero

Q 55. Which of the following property assigns a graphic image to a list item?
A) list-style-type
B) list-style-image
C) list-style
D) none of the above

Show Answer

Answer: Option B
Solution: Syntax:
list-style-image: url(url of image) | none

Q 56. Which of the following property sets the amount of spacing between letters?
A) space
B) line-height
C) letter-spacing
D) none of the mentioned

Show Answer

Answer: Option C
Solution: Syntax:
letter-spacing: length | normal | inherit

Q 57. Which of the following CSS3 Color Feature can be used as a macro for whatever the current color is?
A) CurrentColor keyword
B) HSLa Color
C) HSL Color
D) RGB Color

Show Answer

Answer: Option A
Solution: This is useful if you want to dynamically change one color and have other related colors change.

Q 58. Which of the following CSS3 Color Feature like RGB color but adds an alpha channel value to specify the opacity of the color?
A) RGB
B) RGBa
C) RGBaplha
D) AlphaRGB

Show Answer

Answer: Option B
Solution: An RGBa is specified via a function style rgba(r,g,b,a) value, where colors r, g, and b are specified as a decimal value from 0 to 255 or a percentage from 0 to 100%, and the alpha channel value for defining opacity is a number between 0 (fully transparent) and 1 (fully opaque). Values outside this range will be rounded up or down to fit the closest value.

Q 59. Which of the following Color Format is a CSS�s six-digit hexadecimal format is the same as color defined in (X)HTML?
A) 6-Hex Color
B) 3-Hex Color
C) RGBS
D) RGBa

Show Answer

Answer: Option A
Solution: The format specifies color as #rrggbb, where rr is the amount of red, gg the amount of green, and bb the amount of blue, all specified in a hexadecimal value ranging from 00 to FF.

Q 60. Which of the following Color Format is a CSS2 introduced named color keywords which allows Web page colors to be matched to an operating system�s color use?
A) HSLa Color
B) Commonly defined named colors
C) System Color Names
D) Specificationdefined named colors

Show Answer

Answer: Option C
No explanation is given for this question

Q 61. Which of the following Color Format are a 17 defined colors under CSS 2.1?
A) HSLa Color
B) Commonly defined named colors
C) System Color Names
D) Specificationdefined named colors

Show Answer

Answer: Option D
Solution: maroon (#800000)
red (#ff0000)
orange (#ffA500)
yellow (#ffff00)
olive (#808000)
purple (#800080)
fuchsia (#ff00ff )
white (#ffffff)
lime (#00ff00)
green (#008000)
navy (#000080)
blue (#0000ff)
aqua (#00ffff)
teal (#008080)
black (#000000)
silver (#c0c0c0)
gray (#808080)
Other color keywords may be commonly used but are ad hoc in their definition.

Q 62. Which of the following Color Format is a CSS colors can also be defined using the keyword rgb, followed by three numbers between 0 and 255, contained in parentheses and separated by commas, with no spaces between them?
A) RGB Color
B) RGBa Color
C) HSL Color
D) HSLa Color

Show Answer

Answer: Option A
Solution: RGB color values can also be defined using percentages. The format is the same, except that the numbers are replaced by percentage values between 0% and 100%.

Q 63. Which of the following Color Format is a CSS3 HSL value with a fourth value to set the alpha channel value for the color to define the opacity of the element?
A) RGB Color
B) RGBa Color
C) HSL Color
D) HSLa Color

Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question

Q 64. Which of the following Selector selects an element if it�s the only child of its parent with its type?
A) @media
B) :target
C) ::selection
D) :only-of-type

Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question

Q 65. Which of the following Selector same as :firstline; changed under CSS3 to make pseudoelements obvious?
A) :first-letter
B) :last-child
C) :first-line
D) ::first-line

Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question

Q 66. What does HSL stands for?
A) Hue Specified Lightness
B) Hue Spot Lightness
C) Hue Saturation Lightness
D) None of the mentioned

Show Answer

Answer: Option C
No explanation is given for this question

Q 67. Which of the following is not an Absolute Unit?
A) px
B) em
C) pt
D) mm

Show Answer

Answer: Option B
Solution: em is a Relative Unit

Q 68. Which of the following unit represent the viewport�s width?
A) vh
B) vmin
C) vw
D) ch

Show Answer

Answer: Option C
No explanation is given for this question

Q 69. Which of the following Color Format can also be defined using the keyword rgb, followed by three numbers between 0 and 255, contained in parentheses and separated by commas, with no spaces between them?
A) RGB Color
B) RGBa Color
C) HSL Color
D) HSLa Color

Show Answer

Answer: Option A
Solution: Example: p {color:rgb(0%,10%,50%);}

Q 70. Which of the following is not a attribute of the audio element?
A) controls
B) src
C) check
D) loop

Show Answer

Answer: Option C
No explanation is given for this question

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *