Computrer Fundamental- Multiple choice Question-set-1

Q 1. A light sensitive device that converts drawing, printed text or other images into digital form is
A) Keyboard
B) Plotter
C) Scanner
D) OMR
E) None of these

Show Answer

Answer: Option C No explanation is given for this question

Q 2. Which protocol provides e-mail facility among different hosts?
A) FTP
B) SMTP
C) TELNET
D) SNMP
E) None of these

Show Answer

Answer: Option B Solution: SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) is a TCP/IP protocol used in sending and receiving e-mail. However, since it is limited in its ability to queue messages at the receiving end, it is usually used with one of two other protocols, POP3 or IMAP that let the user save messages in a server mailbox and download them periodically from the server. SMTP usually is implemented to operate over Internet port 25.
Many mail servers now support Extended Simple Mail Transfer Protocol (ESMTP), which allows multimedia files to be delivered as e-mail.

Q 3. The basic architecture of computer was developed by
A) John Von Neumann
B) Charles Babbage
C) Blaise Pascal
D) Garden Moore
E) None of these

Show Answer

Answer: Option ASolution: In 1945, Professor J. von Neumann, who was then working at the Moore School of Engineering in Philadelphia, where the E.N.I.A.C. had been built, issued on behalf of a group of his co-workers, a report on the logical design of digital computers.

Q 4. In order to tell Excel that we are entering a formula in cell, we must begin with an operator such as
A) $
B) @
C) +
D) =
E) #

Show Answer

Answer: Option DSolution: In MS Excel, formulas are equations that perform various calculations in your worksheets. Though Microsoft has introduced a handful of new functions over the years, the concept of Excel spreadsheet formulas is the same in all versions of Excel 2016, Excel 2013, Excel 2010, Excel 2007 and lower.
All Excel formulas begin with an equal sign (=).

Q 5. In how many generations a computer can be classified?
A) 3
B) 4
C) 5
D) 6
E) None of these

Show Answer

Answer: Option CSolution: There is 5 generation of computer available till now.
1st Generation of Computer = The period of first generation: 1946-1959. Vacuum tube based.
2nd Generation of Computer = The period of second generation: 1959-1965. Transistor based.
3rd Generation of Computer = The period of third generation: 1965-1971. Integrated Circuit based.
4th Generation of Computer = The period of fourth generation: 1971-1980. VLSI microprocessor based.
5th Generation of Computer = The period of fifth generation: 1980-onwards. ULSI microprocessor based.

Q 6. Fifth generation computers are based on
A) Artificial Intelligence
B) Programming Intelligence
C) System Knowledge
D) VVLSI
E) None of these

Show Answer

Answer: Option A Solution: Fifth generation computing devices, based on artificial intelligence, are still in development, though there are some applications, such as voice recognition, that are being used today. The use of parallel processing and superconductors is helping to make artificial intelligence a reality. Quantum computation and molecular and nanotechnology will radically change the face of computers in years to come. The goal of fifth-generation computing is to develop devices that respond to natural language input and are capable of learning and self-organization.

Q 7. First generation of computer was based on which technology?
A) Transistor
B) LSI
C) VLSI
D) Vaccum Tube
E) None of these

Show Answer

Answer: Option D Solution:The first computers used vacuum tubes for circuitry and magnetic drums for memory, and were often enormous, taking up entire rooms. They were very expensive to operate and in addition to using a great deal of electricity, generated a lot of heat, which was often the cause of malfunctions.
First generation computers relied on machine language, the lowest-level programming language understood by computers, to perform operations, and they could only solve one problem at a time. Input was based on punched cards and paper tape, and output was displayed on printouts.
The UNIVAC and ENIAC computers are examples of first-generation computing devices.

Q 8. Microprocessor was introduced in which generation of computer?
A) Second Generation
B) Fourth Generation
C) Both (A) and (B)
D) Third Generation
E) Allof these

Show Answer

Answer: Option BSolution: The microprocessor brought the fourth generation of computers, as thousands of integrated circuits were built onto a single silicon chip. What in the first generation filled an entire room could now fit in the palm of the hand. The Intel 4004 chip, developed in 1971, located all the components of the computer�from the Central processing Unit (CPU) and memory to input/output controls�on a single chip.
Tthese small computers became more powerful, they could be linked together to form networks, which eventually led to the development of the Internet. Fourth generation computers also saw the development of GUIs, the mouse and handheld devices.

Q 9. Second generation computers are made of
A) Vaccum Tubes
B) Transistors
C) LSI
D) VLSI
E) None of these

Show Answer

Answer: Option B Solution: Transistors replaced vacuum tubes and ushered in the second generation of computers. The transistor was invented in 1947 but did not see widespread use in computers until the late 1950s. The transistor was far superior to the vacuum tube, allowing computers to become smaller, faster, cheaper, more energy-efficient and more reliable than their first-generation predecessors. Though the transistor still generated a great deal of heat that subjected the computer to damage, it was a vast improvement over the vacuum tube. Second-generation computers still relied on punched cards for input and printouts for output.
Second-generation computers moved from cryptic binary machine language to symbolic, or assembly, languages, which allowed programmers to specify instructions in words. High-level programming languages were also being developed at this time, such as early versions of COBOL and FORTRAN.

Q 10. Which of the following memory is non-volatile?
A) SRAM
B) DRAM
C) ROM
D) All of the above
E) None of these

Show Answer

Answer: Option C Solution: ROM is non-volatile memory.

Q 11. GUI stands for
A) Graph Use Interface
B) Graphical Universal Interface
C) Graphical User Interface
D) Graphical Unique Interface
E) None of these

Show Answer

Answer: Option C Solution: A Graphical User Interface is a computer interface that allows users to interact with a device through graphical elements such as pictures and animations, as opposed to text-based commands.

Q 12. Any data or instruction entered into the memory of a computer is considered as
A) Storage
B) Output
C) Input
D) Information
E) None of these

Show Answer

Answer: Option C No explanation is given for this question

Q 13. Time during which a job is processed by the computer is:
A) Execution Time
B) Delay Time
C) Real Time
D) Waiting Time
E) None of these

Show Answer

Answer: Option A Solution: Time during which a job is processed by the computer is Execution Time.

Q 14. Which of the following circuit is used as a ‘Memory device’ in computers?
A) Rectifier
B) Flip Flop
C) Comparator
D) Attenuator
E) None of these

Show Answer

Answer: Option B Solution: A flip-flop or latch is a circuit that has two stable states and can be used to store state information as Memory devices.

Q 15. The memory sizes in mainframe computers and advanced technology micro computer are expressed as
A) Bytes
B) Kilobytes
C) Bits
D) Megabytes
E) None of these

Show Answer

Answer: Option D No explanation is given for this question

Q 16. Which one of the following is not an application software package?
A) Red Hat Linux
B) Microsoft Office
C) Adobe Pagemaker
D) Open Office
E) None of these

Show Answer

Answer: Option A Solution: Red Hat Linux is one of the highly used Enterprise Operating System in the Linux Market.

Q 17. Which of the following statement is wrong?
A) Photoshop is a graphical design tool by Adobe
B) Linux is free and open source software
C) Linux is owned and sold by Microsoft
D) Windows XP is an operating system
E) None of the above

Show Answer

Answer: Option C Solution: Linux is free and open source software it is not sold by Microsoft or any other company.

Q 18. An error is also known as:
A) Bug
B) Debug
C) Cursor
D) Icon
E) None of these

Show Answer

Answer: Option A Solution: An error in computer program is known as Bug and process of fixing Bugs are known as Debug.

Q 19. Microsoft Word is an example of
A) an operating system
B) Processing device
C) Application software
D) an input device
E) System Software

Show Answer

Answer: Option C Solution: Microsoft Word or MS-WORD (often called Word) is a graphical word processing program that users can type with. It is made by the computer company Microsoft. Its purpose is to allow users to type and save documents. Similar to other word processors, it has helpful tools to make documents.

Q 20. Who invented the supercomputer?
A) Charles Babbage
B) JH Van Tassell
C) Charles Ginsberg
D) Seymour Cray
E) None of these

Show Answer

Answer: Option D
Solution: Supercomputers were introduced in the 1960s, and for several decades the fastest were made by Seymour Cray at Control Data Corporation (CDC)
A supercomputer is a computer with a high level of performance compared to a general-purpose computer. Performance of a supercomputer is measured in floating-point operations per second (FLOPS) instead of million instructions per second (MIPS)

Q 21. Graphical pictures that represent an object like file, folder etc are:
A) Task bar
B) Windows
C) Icons
D) Desktop
E) None of these

Show Answer

Answer: Option C
Solution: Graphical pictures that represent an object like file, folder etc are Icons.

Q 22. Which of the following is not an advantage of magnetic disk storage?
A) The access time of magnetic disk is much less than that of magnetic tape
B) Disk storage is less expensive than tape storage
C) Disk storage is longer lasting than magnetic tape
D) None of the above

Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question

Q 23. The 0 and 1 in the binary numbering system are called Binary Digits or
A) Bytes
B) Kilobytes
C) Decimal bytes
D) Bits
E) None of these

Show Answer

Answer: Option D
Solution: In mathematics and digital electronics, a binary number is a number expressed in the base-2 numeral system or binary numeral system, which uses only two symbols: typically 0 (zero) and 1 (one). The base-2 numeral system is a positional notation with a radix of 2. Each digit is referred to as a bit.

Q 24. The size of commonly used floppy disk is
A) 4.5″
B) 3.5″
C) 3.25″
D) 5.5″
E) None of these

Show Answer

Answer: Option B
No explanation is given for this question

Q 25. The ‘IC’ chip, used in computers, is made of
A) Chomium
B) Iron Oxide
C) Silica
D) Silicon
E) None of these

Show Answer

Answer: Option D
Solution: An integrated circuit or monolithic integrated circuit (also referred to as an IC, a chip, or a microchip) is a set of electronic circuits on one small flat piece (or “chip”) of semiconductor material, normally silicon.

Q 26. Which of the following operating systems is produced by IBM?
A) OS-2
B) Windows
C) DOS
D) UNIX

Show Answer

Answer: Option A
Solution: This version was released on 25 September 1996. OS/2 is a series of computer operating systems, initially created by Microsoft and IBM under the leadership of IBM software designer Ed Iacobucci.

Q 27. The processor which performs arithmetical and logical operations is called
A) Control
B) ALU
C) Register
D) Cache Memory

Show Answer

Answer: Option B
Solution: An arithmetic logic unit (ALU) is a digital circuit used to perform arithmetic and logic operations. It represents the fundamental building block of the central processing unit (CPU) of a computer. Modern CPUs contain very powerful and complex ALUs.

Q 28. Which was an early mainframe computer?
A) UNIC
B) FUNTRIA
C) BRAINIA
D) ENIAC

Show Answer

Answer: Option D
Solution: ENIAC(Electronic Numerical Integrator and Computer) was amongst the earliest electronic general-purpose computers made. It was Turing-complete, digital and able to solve “a large class of numerical problems” through reprogramming.

Q 29. Where is the headquarters of Intel located?
A) Redmond, Washington
B) Tucson, Arizona
C) Santa Clara, California
D) Richmond, Virginia

Show Answer

Answer: Option C
Solution: Intel Corporation is an American multinational corporation and technology company headquartered in Santa Clara, California, in the Silicon Valley.

Q 30. Which of the following was the first Intel processor introduced?
A) 3080
B) 4004
C) 8080
D) 8086

Show Answer

Answer: Option B
Solution: The Intel 4004 is a 4-bit central processing unit (CPU) released by Intel Corporation in 1971. It was the first commercially available microprocessor by Intel. The 4004 was the first in a long line of Intel CPUs.
The chip design started in April 1970, when Federico Faggin joined Intel, and it was completed under his leadership in January 1971.

Q 31. Window’s settings are recorded in
A) WINDOWS.INI
B) WIN.INI
C) SYSTEM.INI
D) GROUP.INI

Show Answer

Answer: Option B
Solution: The win.ini file is a Windows system file used with Microsoft Windows 3.x and 9x initialization that loads from the C:Windows directory and loads settings each time Windows boots. For example, the communication drivers, wallpaper, screen saver, languages and fonts are loaded each time the win.ini initializes. If this file becomes corrupt or bad, Windows will either not load, or have several errors as it loads.

Q 32. Which network protocol is used to send Email?
A) FTP
B) SSH
C) POP3
D) SMTP
E) None of these

Show Answer

Answer: Option D
Solution: SMTP (Simple Mail Transfer Protocol) is a TCP/IP protocol used in sending and receiving e-mail.

Q 33. When was the first e-mail sent?
A) 1963
B) 1969
C) 1971
D) 1974

Show Answer

Answer: Option C
Solution: Sent by computer engineer Ray Tomlinson in 1971, the email was simply a test message to himself. The email was sent from one computer to another computer sitting right beside it in Cambridge, Massachusetts, but it traveled via ARPANET, a network of computers that was the precursor to the Internet.

Q 34. Operating System is the most common type of _________ software.
A) Communication
B) Application
C) System
D) Word Processing Software

Show Answer

Answer: Option C
Solution: An operating system (OS) is system software that manages computer hardware and software resources and provides common services for computer programs.
After being initially loaded into the computer by a boot program, manages all the other programs in a computer. The other programs are called applications or application programs. The application programs make use of the operating system by making requests for services through a defined application program interface (API).

Q 35. Arithmetic logic unit
I.���perform arithmetic operations
II.��store data
III.�perform comparison
IV.��communicate with input devices
from above the correct one is

A) I only
B) II only
C) I and II only
D) I and III only

Show Answer

Answer: Option D
Solution: An arithmetic logic unit (ALU) is a combinational digital electronic circuit that performs arithmetic and bitwise operations on integer binary numbers.

Q 36. RAM chips
A) allow the computer to store data electronically
B) store data indefinitely unless you delete it
C) are secondary memory
D) All of the above

Show Answer

Answer: Option A
No explanation is given for this question

Q 37. Super computers are mainly useful for
A) Mathematical intensive scientific applications
B) Data-retrieval operations
C) Input-output intensive processing
D) All of the above

Show Answer

Answer: Option A
Solution: A supercomputer is a computer with a high level of performance compared to a general-purpose computer. Performance of a supercomputer is measured in floating-point operations per second (FLOPS) instead of million instructions per second (MIPS).

Q 38. The operating system manages
A) Memory
B) Processor
C) Disk and I/O Devices
D) All of the above

Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question

Q 39. Which memory is non volatile and may be written only once?
A) RAM
B) EEPROM
C) EPROM
D) PROM

Show Answer

Answer: Option D
Solution: A programmable read-only memory (PROM) or field programmable read-only memory (FPROM) or one-time programmable non-volatile memory (OTP NVM) is a form of digital memory where the setting of each bit is locked by a fuse or antifuse. It is one type of ROM (read-only memory). The data in them is permanent and cannot be changed. PROMs are used in digital electronic devices to store permanent data, usually low level programs such as firmware (microcode).

Q 40. The memory which is programmed at the time it is manufactured is
A) RAM
B) ROM
C) PROM
D) EPROM
E) None of these

Show Answer

Answer: Option B
No explanation is given for this question

Q 41. Which of the following memory is volatile
A) RAM
B) ROM
C) EPROM
D) PROM

Show Answer

Answer: Option A
Solution: RAM is normally associated with volatile types of memory (such as DRAM modules), where stored information is lost if power is removed

Q 42. Which of the following is the fastest
A) CPU
B) Magnetic Tapes and Disks
C) Video Terminal
D) Sensors, Mechanical Controllers

Show Answer

Answer: Option A
Solution: A central processing unit (CPU) is the electronic circuitry within a computer that carries out the instructions of a computer program by performing the basic arithmetic, logical, control and input/output (I/O) operations specified by the instructions.

Q 43. A kilobyte also referred to as KB, is equal to:
A) 1000 bytes
B) 1024 bytes
C) 2048 bytes
D) 512 bytes

Show Answer

Answer: Option B
Solution: 1 KB = 1024 bytes.

Q 44. Which is the device that converts computer output into a form that can be transmitted over a telephone line?
A) Teleport
B) Multiplexer
C) Concentrator
D) Modem

Show Answer

Answer: Option D
Solution: A modem (modulator�demodulator) is a network hardware device that modulates one or more carrier wave signals to encode digital information for transmission and demodulates signals to decode the transmitted information.

Q 45. Which of the following items is not used in Local Area Networks (LANs)
A) Computers
B) Modem
C) Printer
D) Cable

Show Answer

Answer: Option B
Solution: A local area network (LAN) is a group of computers and associated devices that share a common communications line or wireless link to a server.

Q 46. ROM is needed for storing an initial program called _______.
A) Computer Startup Loader
B) OS Version
C) Kernel
D) Bootstrap Loader
E) None of the above

Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question

Q 47. Computer Virus is a _______.
A) Hardware
B) Software
C) Bacteria
D) Freeware

Show Answer

Answer: Option B
Solution: A computer virus is a malicious software program loaded onto a user�s computer without the user�s knowledge and performs malicious actions.

Q 48. EEPROM stands for
A) Electronically Erasable Programmable Read-Only Memory
B) Electrically Erasable Programmable Read-Only Memory
C) Electrically Enabled Programmable Read Only Memory
D) Electronically Enabled Programmable Read Only Memory
E) None of these

Show Answer

Answer: Option B
Solution: EEPROM (also E2PROM) stands for Electrically Erasable Programmable Read-Only Memory and is a type of non-volatile memory used in computers.

Q 49. The most advanced form of ROM is?
A) PROM
B) RAM
C) EEPROM
D) Cache Memory

Show Answer

Answer: Option C
Solution: EEPROM:
Electrically erasable programmable read-only memory (EEPROM) is a special type of PROM that can be erased by exposing it to an electrical charge. Like other types of PROM, EEPROM retains its contents even when the power is turned off. Also like other types of ROM, EEPROM is not as fast as RAM.
EEPROM is similar to Flash Memory (sometimes called flash EEPROM). The principal difference is that EEPROM requires data to be written or erased one byte at a time whereas flash memory allows data to be written or erased in blocks. This makes flash memory faster.

Q 50. Another term for Main Memory is
A) Hard Disk
B) ROM
C) Floppy Disk
D) RAM

Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question

Q 51. The file extension of MS-Word document in Office 2007 is _______.
A) .doc
B) .docx
C) .pdf
D) .txt
E) .xls

Show Answer

Answer: Option B
Solution: Office Open XML (OOXML) format was introduced with Microsoft Office 2007 and became the default format of Microsoft Word ever since. Pertaining file extensions include: .docx � Word document.

Q 52. A computer port is used to?
A) Communicate with hard disks
B) Donwload files
C) Communicate with other computer peripherals
D) None of the above

Show Answer

Answer: Option C
Solution: In computer hardware, a port serves as an interface between the computer and other computers or peripheral devices. In computer terms, a port generally refers to the female part of connection. Computer ports have many uses, to connect a monitor, webcam, speakers, or other peripheral devices.

Q 53. One MB is equal to?
A) 1024 Byte
B) 1024 KB
C) 1000 KB D) 1024 GB

Show Answer

Answer: Option B
No explanation is given for this question

Q 54. Dot-matrix, Deskjet, Inkjet and Laser are all types of which computer peripherals?
A) Printers
B) Software
C) Monitors
D) Keyboards

Show Answer

Answer: Option A
Solution: In computing, a printer is a peripheral device which makes a persistent human-readable representation of graphics or text on paper.

Q 55. Internet Explorer is a type of
A) Operating System
B) Browser
C) IP address
D) Compiler

Show Answer

Answer: Option B
Solution: Internet Explorer (formerly Microsoft Internet Explorer and Windows Internet Explorer, commonly abbreviated IE or MSIE) is a series of graphical web browsers developed by Microsoft and included in the Microsoft Windows line of operating systems, starting in 1995.

Q 56. AVI(Audio Video Interleave) format was developed by?
A) IBM
B) Apple
C) Microsoft
D) Macromedia
E) Adobe

Show Answer

Answer: Option C
Solution: Audio Video Interleave (also Audio Video Interleaved), known by its initials AVI, is a multimedia container format introduced by Microsoft in November 1992 as part of its Video for Windows software. AVI files can contain both audio and video data in a file container that allows synchronous audio-with-video playback

Q 57. ______ is the high speed memory used in the computer.
A) RAM
B) Hard Disk
C) Cache
D) BIOS

Show Answer

Answer: Option C
Solution: Cache memory, also called CPU memory, is high-speed static random access memory (SRAM) that a computer microprocessor can access more quickly than it can access regular random access memory (RAM).

Q 58. In a client/server model, a client program _______.
A) Asks for information
B) Provides information and files
C) Serves software files to other computers
D) Distributes data files to other computers

Show Answer

Answer: Option A
No explanation is given for this question

Q 59. Which one of the following is an example of Operating System?
A) Microsoft Word
B) Microsoft Excel
C) Microsoft Access
D) Microsoft Windows

Show Answer

Answer: Option D
Solution: Microsoft Windows is a group of several graphical operating system families, all of which are developed, marketed, and sold by Microsoft.

Q 60. Which of the following is not used as secondary storage?
A) Semiconductor memory
B) Magnetic Disks
C) magnetic Drums
D) Magnetic Tapes

Show Answer

Answer: Option A
No explanation is given for this question

Q 61. General purpose computers are those that can be adopted to countless uses simply by changing its
A) Output Device
B) Input Device
C) Program
D) Processor
E) None of these

Show Answer

Answer: Option C
No explanation is given for this question

Q 62. A collection of 8 bits is called
A) Byte
B) Record
C) Word
D) Nibble

Show Answer

Answer: Option A
No explanation is given for this question

Q 63. A typical modern computer uses
A) Magnetic cores for secondary storage
B) LSI chips
C) Magnetic tape for primary memory
D) More than 10,000 vaccum tubes
E) None of these

Show Answer

Answer: Option B
Solution: Large-scale integration (LSI) is the process of integrating or embedding thousands of transistors on a single silicon semiconductor microchip.

Q 64. The term ‘memory’ applies to which one of the following
A) Logic
B) Storage
C) Input Device
D) Output Device
E) None of these

Show Answer

Answer: Option B
No explanation is given for this question

Q 65. The device primarily used to provide hardcopy is the
A) CRT
B) Computer Console
C) Printer
D) Card Reader
E) None of these

Show Answer

Answer: Option C
No explanation is given for this question

Q 66. Which of the following is the most powerful type of the computer?
A) Mainframe
B) Super conductor
C) Micro computer
D) Super computer
E) None of these

Show Answer

Answer: Option D
Solution: A supercomputer is a computer with a high level of performance compared to a general-purpose computer. Performance of a supercomputer is measured in floating-point operations per second (FLOPS) instead of million instructions per second (MIPS). Traditionally, supercomputers have been used for scientific and engineering applications that must handle very large databases or do a great amount of computation (or both).

Q 67. Which of the following is true about primary storage?
A) It is a part of the CPU
B) It allows very fast access to data
C) It is relatively more expensive
D) All of the above

Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question

Q 68. A list of instructions used by a computer is called
A) Text
B) CPU
C) Program
D) Output

Show Answer

Answer: Option C
Solution: A computer program is a sequence of instructions for performing a task designed to solve specific problems. Each program instruction is designed to be executable by a computer; computers require the capacity to execute programs in order to function.

Q 69. The process of copying data from a memory location is called
A) Writing
B) Controlling
C) Booting
D) Reading

Show Answer

Answer: Option D
No explanation is given for this question

Q 70. The process of putting data into a storage location is called
A) Reading
B) Writing
C) Controlling
D) Hand Shaking

Show Answer

Answer: Option B
No explanation is given for this question

Related Posts

If you like CBSEToaday and would like to contribute, you can also write an article using submit article or mail your article to contribute@cbsetoday.com See your article appearing on the cbsetoday.com main page and help other students/teachers.